Lage voorraden nutriënten in bodem door natte en warme winter
'Meet de nuriëntenvoorraad in de bodem en pas de bemesting daar op aan'
De verstoorde balans is ontstaan in de droge en warme zomers van 2018 en 2019: in die periode zijn er veel nutriënten in de bodem achtergebleven. De groei van de gewassen stagneerde, waardoor ook de nutriëntenopname minder was, zegt Erikjan van Huet Lindeman van Eurofins Agro. Een groot deel van de nutriënten die zich in deze warme, droge jaren hadden opgehoopt in de bodem is waarschijnlijk uitgespoeld door de vele regen van de afgelopen winter. Alleen al in februari viel bijna twee keer zoveel regen als normaal in deze periode. Ook is het bodemleven, en dus de mineralisatie, door de natte omstandigheden nog niet overal goed op gang gekomen. Naast de regen speelt ook de relatief hoge temperatuur een rol in de nutriëntenvoorraad. „Doordat het zo warm was, lopen processen anders dan met vorst.”
Verschillen tussen percelen en regio's
Eurofins Agro ziet dit jaar met name veel lagere stikstofvoorraden in vergelijking met voorgaande jaren, deels vanwege meer uitspoeling en deels vanwege lagere mineralisatie. De verschillen tussen percelen en regio’s blijken bovendien vele malen groter dan gebruikelijk. De verschillen zijn het grootst op de lichte zandgronden. De gehaltes op de zeeklei liggen dichter bij die van vorig jaar.
Maar niet alleen de stikstofvoorraden in de bodem zijn laag. Door extremere klimaatomstandigheden kan het zijn dat ook de plantbeschikbare voorraad van de overige nutriënten die bijvoorbeeld twee of drie jaar geleden is gemeten, niet meer overeenkomt met de actuele situatie.
Grondonderzoek laten doen
Hij adviseert telers grondonderzoek te laten doen naar wat er nog in de bodem zit aan nutriënten, zodat ze op basis van deze kennis de hoeveelheid meststof, of het nu gaat om organische mest of kunstmest, kunnen aanpassen aan de voorraden in de bodem. Weten wat er in de bodem zit, is het motto. „Met een tabel uit het boekje zit je er dit jaar ver naast.” Varen op vakmanschap is dit jaar dan ook niet aan de orde, zegt Van Huet Lindeman. „Door de combinatie van grillige weersomstandigheden van de afgelopen jaren kan de situatie wel eens totaal anders zijn dan je verwacht.”