Von Martels wil opheldering over met wratziekte besmette tarragrond
Voor de aanleg van een grondwal om een nieuw zonnepark in Emmen is eind 2018 en in 2019 onder meer tarragrond van de Duitse aardappelzetmeelfabriek Emsland Stärke naar Nederland getransporteerd. Fytosanitair onderzoek heeft recent aangetoond dat deze grond is besmet met wratziekte. Von Martels vraagt zich af waarom het zo lang heeft geduurd voor de NVWA dit onderzoek heeft gedaan.
Maatregelen om verspreiding te voorkomen
Na de vaststelling van de quarantaineziekte zijn maatregelen opgelegd om verspreiding van het schadelijke organisme naar de omgeving te voorkomen. De besmette grond moet zo spoedig mogelijk verwerkt worden in de nog aan te leggen grondwal aan de noordzijde van het perceel waarop het zonnepanelenpark gerealiseerd wordt, stelde de NVWA enkele weken geleden. De grond mag daarbij niet via de openbare weg worden vervoerd. Aansluitend op de werkzaamheden moeten machines, werktuigen en transportmiddelen worden gereinigd voordat deze het perceel verlaten.
Von Martels wil weten of deze lokale maatregelen voldoende zijn en of er vervolgstappen nodig zijn om verdere verspreiding te voorkomen. Akkerbouwers in de omgeving maken zich zorgen over de fytosanitaire risico’s die de aanvoer van deze Duitse tarragrond met zich meebrachten. „Wat zijn de gevolgen als er toch besmetting van landbouwpercelen optreedt en op welke wijze kunnen akkerbouwers indien dit zich voordoet worden gecompenseerd”, vroeg hij de Kamer vandaag.
Grondgebonden ziekte
Wratziekte is een grondgebonden ziekte, die vele jaren in de grond kan overleven. De belangrijkste waardplant is de aardappel, de belangrijkste verspreidingswijze is via pootgoed en grond. De ziekte heeft de quarantainestatus.