Tekort arbeidskrachten treft aspergeteelt
„Deze telers zijn erg afhankelijk van seizoensarbeiders”, geeft Jaap van Wenum, voorzitter van LTO-akkerbouw, aan. Hij weet dat losse krachten – zeg Polen – al dan niet massaal naar hun thuisland vertrekken. „De angst heerst dat de grenzen gesloten worden en dat ze niet meer heen of weer kunnen.”
Aspergeteler Ron Martens uit Tienray is één van de getroffen telers. „Ik weet niet hoe ik het rond moet krijgen. Dit wordt een enorme strop als er geen maatregelen getroffen worden." Eén van de maatregelen zou het deels openhouden van de grenzen kunnen zijn, geeft hij aan. „Ik werk met Roemenen en Bulgaren. Die gaan allemaal naar huis uit angst voor gesloten grenzen."
Ook in Duitsland speelt het probleem. Het Bayerische Bauern Verband BBV heeft al vragen gesteld aan verantwoordelijk minister Julia Klöckner en aangedrongen op snelle oplossingen, aldus woordvoerder Martin Wunderlich. „Denk aan het openhouden van grenzen, flexibele organisatie van de arbeidstijd of het schuiven met werknemers uit andere sectoren."
Ook onze eigen tuinbouwsector werkt aan dat laatste. Zij richtte een ‘arbeidspool’ op om te voorkomen dat in Nederland gebrek aan arbeidskrachten ontstaat. Ron Martens waardeert het initiatief, maar denkt niet dat het werkt. „Werknemers uit andere sectoren die zonder werk komen, bijvoorbeeld de bloemen, zijn meestal ook buitenlandse krachten. Die gaan niet elders in Nederland werken, maar gaan gewoon naar huis."
Ook LTO Nederland draagt zijn steentje bij met het instellen van een Taskforce Arbeid. Voor de middellange termijn zal de sector aanspraak maken op het ‘Noodfonds’ dat minister Hoekstra vorige week aankondigde om de economische crisis het hoofd te bieden.
Jong plantgoed
De collega van Jaap van Wenum, Niels Zuurbier van LTO-vollegrondsgroenten kan Akkerwijzer desgevraagd niet te woord staan. Hij is druk met allerlei overleggen. Ongetwijfeld gaan die over de ontstane situatie. Want niet alleen vers product moet worden geoogst of wordt inmiddels doorgedraaid, ook de export van zaden en jong plantgoed is verstoort. Meer dan 40 procent van de wereldwijde groenteproductie gebeurt met Nederlandse zaden en kennis. Dat valt vrijwel weg. Inmiddels klinkt vanuit de betreffende sectoren de oproep aan de overheid en banken om in de kern gezonde bedrijven niet om te laten vallen.
Volg ook ons liveblog: Corona en (de gevolgen voor) de boeren
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Susan Rexwinkel