Bieten zaaien rechtstreeks in onbewerkte grond
Dinsdag zaaide loonbedrijf Vaessen suikerbieten op een 2,5 hectare groot perceel van akkerbouwer Grooten aan de rand van de Brunssummerheide. Opvallend is dat Vaessen deze rechtstreeks zaait in een onbewerkt perceel, waar de mosterdrestanten nog bovenop liggen. Na de graanoogst is het perceel bemest met runderdrijfmest en vervolgens is, na een grondbewerking, gele mosterd ingezaaid met een rotorkopeg-zaai combinatie. „Begin deze week heb ik de mosterdplanten geklepeld. Doordat we een vorstloze winter achter de rug hebben waren deze nog niet afgestorven”, zegt Jeffrey Grooten. Na een kritische blik door hem en zijn vader besloten ze de bieten weer rechtstreeks in de onbewerkte grond te laten inzaaien. „We vonden dat het zaaibed nu er nog beter bij ligt dan afgelopen jaar op ons perceel in Jabeek.”
Eerste keer
Afgelopen jaar liet Grooten zijn bieten op een 4,6 hectare omvattend perceel in Jabeek voor het eerst rechtstreeks in de onbewerkte bodem zaaien. Vorig jaar zaaide hij de bieten op 23 maart en vervolgens was het perceel op 1 juni dicht. Nu is zijn loonwerker een week eerder. „De eerste indruk van dit experiment is positief. Gedurende het groeiseizoen stonden deze bieten er minstens zo goed, zo niet nog beter dan de bieten die we elders hadden gezaaid op een perceel dat we met niet-kerende-grondbewerking zaaiklaar hadden gemaakt”, blikt Grooten terug. Hij signaleerde ook een iets snellere opkomst van de bietenplantjes. Zijn verklaring daarvoor is dat onbewerkte grond de warmte beter vasthoudt. „In de koude maand mei gaf dit gaf de bieten een voorsprong. De uiteindelijke opbrengst op het perceel in Jabeek viel circa 8 ton hoger uit dan de bietenopbrengsten in de omliggende percelen”, weet Grooten.
Volgens Grooten is deze opvallende teeltwijze niet elk jaar en ook niet op elk perceel toepasbaar. „De bodemomstandigheden moeten geschikt zijn en bovendien moet de loonwerker over de juiste zaaimachine beschikken.” Zijn loonwerker Vaessen beschikt sinds drie jaar over een 18 rijige Kverneland Monopil zaaimachine.
Erosie
Volgens Grooten heeft deze zaaimethode ook een positief voordeel met betrekking tot erosie. Na enkele fikse regenbuien afgelopen jaar vond op het perceel in Jabeek geen afstroming plaats. „Wel zagen we tal van kleine gaatjes die door regenwormen waren gevormd. Door deze gaatjes kan het water makkelijker in de grond infiltreren.”