Onderwerken van een groenbemester na een winter zonder vorst
De winter van 2019/2020 kunnen we omschrijven als zeer zacht. Het kleine beetje vorst heeft er niet voor kunnen zorgen dat de groenbemesters die op het land stonden goed konden afvriezen. Door het natte voorjaar was het vaak niet mogelijk om deze groenbemester tijdig te bewerken. Hoe moeten we hier nu mee omgaan?
Actief bodemleven
Bij Otto Willem Eleveld in Hooghalen (Dr) staan de groenbemesters er mooi op. Op zijn akkerbouwbedrijf op de Drentse zandgronden zaait hij diverse groenbemestermengsels van DSV zaden. De Terralife®SolaRigol is 10 augustus op de gerstestoppel gezaaid en heeft zich mooi ontwikkeld. Dat het bodemleven in een groen gewas actief blijft blijkt ook uit de verse graafsporen van dassen op zoek naar onder andere wormen. Deze wormen zijn goed te vinden bij de Tillage rammenas. Otto Willem is de groenbemester nu aan het klepelen. Daarna blijft het een kleine week liggen en zal dan worden ondergewerkt. Er komen aardappels in. Bang voor opslag is hij niet. De Tillage rammenas vertoont sporen van verrotting en deze sterft na een bewerking verder af. De vlinderbloemigen zijn al verteerd en niet of nauwelijks meer aanwezig. De Japanse haver en Ethiopische mosterd staan er nog wel en zullen worden geklepeld.
Bieten zaaien zonder ploegen
Een perceel verderop (zie de foto) ligt de TerraLife® Vitamaxx. Hier staat nog facelia, Tillage rammenas, Japanse haver en in mindere mate ook Ethiopische mosterd. Deze is 7 september na de oogst van vezelhennep gezaaid en heeft zich bovengronds iets minder ontwikkeld. Ondergronds is het een mooi gewas. De Tillage Rammenas groeit hier met een diepe wortel naar beneden. De bedoeling is om dit perceel niet te ploegen. Omdat het hoofdgewas bieten, is klepelt Otto Willem de groenbemesters wel. Normaal was dit waarschijnlijk niet nodig geweest, maar door de natte periode heeft er geen bewerking plaats kunnen vinden. Door het klepelen kan het nog verder verteren. Hierna is het de bedoeling om het perceel te bewerken met de schijveneg en daarna met een vastetand-cultivator met Guttlerrol voor een fijner zaaibed.
Groenbemestermengsels goed voor de bodem
Otto Willem is blij met groenbemestermengsels. Ze dragen bij aan meer biodiversiteit en zijn goed voor de bodem. Bij de groenbemesterkeuze houdt hij rekening met het zaaitijdstip en het hoofdgewas wat volgt na de groenbemester.
Tekst: Arjan van der Vinne
Beeld: Arjan van der Vinne