Column: Corona ook politieke crisis
We kunnen er rustig vanuit gaan dat het aantal besmettingen flink gaat oplopen en dito het aantal mensen dat eraan overlijdt. En ik verwacht ook een ‘stand still’ of ‘lockdown’. Gisteren gingen de verpleeghuizen dicht voor bezoek en winkelketens sluiten zelf de deuren. Als de overheid niet verder ingrijpt, doen we het zelf wel. Een eerder al gepland slaapfeestje voor mijn kinderen vinden we nu zelf ook geen goed idee meer.
Mesdagfonds
We zijn het al bijna vergeten maar voor de coronacrisis hadden we een stikstofcrisis. Natuurorganisaties en het Landbouw Collectief verdedigden beide haar belangen. En die tweedeling zag je ook terug in de politiek. Partijen als D66, SP en GroenLinks hebben de afgelopen tijd tamelijk furieus gereageerd op de cijfers van het Mesdagfonds, en eerder al op suggesties dat de RIVM-cijfers niet zouden kloppen. 'Het RIVM is een wetenschappelijk overheidsinstituut', zeiden ze, 'en bij het bepalen van beleid kun je van die gegevens uitgaan.'
Scholen dicht
Diezelfde partijen riepen vorige week steeds sterker dat de regering de scholen moet sluiten. Zij sloegen daarmee het advies van datzelfde RIVM, dat stelde dat scholen gewoon open konden blijven, in de wind. Je kunt het niet van twee kanten hebben: of het RIVM is een gerenommeerd wetenschappelijk overheidsinstituut die beleidsvorming ondersteunt, of de adviezen van RIVM zijn 'ook maar een mening' die je in de wind kunt slaan. Niet beide tegelijkertijd.
Glyfosaat
Bij glyfosaat zie je trouwens hetzelfde. Dezelfde politieke partijen die zeggen dat je bij het stikstofdossier wetenschappelijke overheidsinstellingen als het RIVM moet volgen, slaan op het dossier glyfosaat de rapporten van wetenschappelijke overheidsinstellingen als CTGB en EFSA in de wind. Als het politiek gezien voor een partij goed uitkomt, verklaren ze de instituten – die we als samenleving hebben opgezet om onze kwaliteit van leven te verbeteren of te beschermen – heilig . Verkondigen die instituten een standpunt dat niet past in een politieke visie, dan deugen die instituten niet.
Beschamend
Dat geldt ook voor de opstelling van diezelfde politieke partijen gisteren in de Tweede Kamer. Zij zaagden de minister door over hun keuzes en vergaderden ellenlang, terwijl Nederland de grootste crisis in tijden doormaakt. Ik vond het beschamend. Ik snap wel dat er profileringsdrang is omdat er volgend jaar verkiezingen zijn, maar de Tweede Kamer had ook collectief kunnen besluiten om een kort debat of zelfs helemaal geen debat te houden zodat iedereen zich met het beteugelen van de crisis kon bezig houden. Dat lijkt me de grootste prioriteit. Dat de politieke partijen dat zelf niet inzien, betekent dat ze zelf ook in een crisis zitten.
Wake-up call
Laat het letterlijk uitvallen van minister Bruins een wake-up call zijn voor al die partijen. Kijk in de spiegel en vraag je af of je nog wel met de juiste prioriteiten bezig bent. Nu omtrent corona, maar ook straks als het weer over natuur en landbouw gaat.