‘Ondersteuning LNV bij uit de markt halen van aardappelvoorraad’
Fritesaardappeltelers voorzien schadepost van 160 tot 200 miljoen euro
BO Akkerbouw overlegt samen met haar leden LTO Nederland, NAV, NAO en VAVI met het ministerie van LNV over de ontstane situatie. De aardappelketen verzoekt het ministerie om te ondersteunen bij het uit de markt halen en afvoeren van de voorraad aardappelen.
De Nederlandse akkerbouw produceert jaarlijks circa 4 miljoen ton consumptieaardappelen die voor het overgrote gedeelte zijn bestemd voor de verwerkende (frites)industrie. De horeca (nationaal en internationaal) is goed voor circa 80 procent van de totale afzet van de aardappelverwerkende industrie. Juist de horeca is zwaar getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Afhankelijk van het type aardappelproduct is inmiddels 60 tot 90 procent van de vraag in de afgelopen twee weken plotseling weggevallen, stelt BO Akkerbouw.
1,5 miljoen ton fritesaardappelen in de bewaring
Op dit moment ligt er bij aardappeltelers verspreid over het land circa 1,5 miljoen ton fritesaardappelen van oogst 2019 in de bewaring. Telers zijn zeer bezorgd over de vraag in hoeverre zij deze aardappelen nog kunnen leveren en daarmee te gelde kunnen maken, geeft de brancheorganisatie aan. Geraamd wordt dat dit seizoen nog eenderde deel van de huidige voorraad aardappelen kan worden verwerkt. Dit betekent dat voor een voorraad van 1 miljoen ton geen afzet kan worden gevonden. De niet te verwerken voorraad fritesaardappelen vertegenwoordigt een waarde van 160 tot 200 miljoen euro.
Alle schakels in de keten lijden schade door de ontstane situatie, maar dit komt in het bijzonder zwaar op de schouders van telers terecht. Het gaat daarbij vooral om telers die gespecialiseerd zijn in de lange bewaring van aardappelen en vaak hun volledige oogst nog in bewaring hebben. „Zij kijken aan tegen zware verliezen en tegen een acuut knelpunt in liquiditeit in de komende periode."
Diervoerder, vergisting, of voedselbanken
De Nederlandse aardappelketen heeft naast een financieel knelpunt ook een fysiek knelpunt: telers dienen de resterende voorraad aan aardappelen verantwoord af te voeren. Ook dit schaadt de economische positie van Nederlandse aardappeltelers, die hiervoor aanvullende kosten zullen moeten maken. Gezien de grote omvang van de resterende voorraad zal er niet één route zijn voor afvoer. Mogelijke aanwendingen zoals diervoerder, vergisting, of voedselbanken kunnen elk slechts beperkt bijdragen aan het wegwerken van de ontstane voorraad.
De sector overlegt sinds deze week dagelijks met het ministerie van LNV over oplossingen voor de ontstane situatie. Aangezien de kosten in de keten en de druk bij aardappeltelers elke dag toenemen, dringt de sector aan op het zo spoedig mogelijk nemen van maatregelen.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Fenneke Wiepkema
Bron: BO Akkerbouw