Rusland verwijdert slot op de exportdeur
Rusland wil bij ‘coronanood’ snel voedsel uit Europa invoeren
De administratieve verspoeling houdt in dat Rusland zich nu al vast voorbereidt om straks bij dreigende tekorten snel agrarische producten te kunnen invoeren.
Slot open, deur niet
„De maatregel stelt voor Nederland en Europa op dit moment echter niet zoveel voor”, verklaart Frans van Dongen. „Er mogen nog geen producten naar Rusland geëxporteerd worden. Met de aankondiging anticipeert het land puur op mogelijke gevolgen van het coronavirus. Op dit moment is het voor Rusland onmogelijk om bepaalde producten in te voeren of te exporteren door handelsbeperkende maatregelen. Het opheffen van de maatregelen kost tijd. In feite haalt het land alvast het slot van de deur om tijd te winnen, maar zet de deur nog niet open.”
Nog veel onduidelijk
Vlees is overigens niet het eerste waar Rusland aan denkt. Van Dongen verwacht bijvoorbeeld eerder dat bij een aardbeientekort deze producten uit Spanje worden ingevoerd. „Maar eigenlijk weten we niets eens of de deur echt open wordt gezet, voor welke producten dit gaat gelden en onder welke voorwaarden. Voorlopig is het opheffen van de boycot voor een maand vastgesteld, maar dit kan natuurlijk verlengd worden. In ieder geval houden we de ontwikkelingen in Rusland nauwgezet in de gaten.”
Verschillende toenaderingspogingen
Kan de aankondiging om de boycot tijdelijk op te heffen een voorbode zijn van een verdere toekomstige versoepeling van de handel tussen Rusland en de EU? Van Dongen: „Dan kan natuurlijk heel goed, maar dan zal Rusland ook wat van Europa verlangen. We hebben overigens al veel langer overleg met Rusland over de boycot en er zijn verschillende toenaderingspogingen gedaan door onder meer Duitsland, Frankrijk en ook Nederland. Zelf ben ik in januari speciaal naar de Grüne Woche in Berlijn gegaan om met Russische diplomaten te praten om de handel weer op gang te brengen.“
Betere verstandhouding realiseren
Voor een verandering zal Europa naar de mening van Van Dongen wellicht meer de hand naar Rusland moeten toesteken. „Onlangs zei de voormalige Nederlandse ambassadeur in Rusland, Renee Jones-Bos, dat het tijd werd dat Nederland en Europa over hun eigen schaduwen heen moest stappen om een betere verstandhouding met Rusland te realiseren.”
In tijden van crisis kunnen vreemde dingen gebeuren. Voormalige handelsruzies kunnen, omdat de situatie het vraagt, ineens zomaar veranderen in een coöperatie. „Dit is een nieuwe situatie en wellicht komt er een soort nieuwe wereldorde en dat kan wederom tot nieuwe situatie leiden waarbij de hakbijl wordt neergelegd.”
Russische hulp Italië
Een van die nieuwe situaties, waarvan niemand ooit had vermoed dat dit zomaar kon gebeuren, is de helpende Russische hand aan Italië door honderden virologen en medici naar het Zuid-Europese land te sturen. „De coronahulp is een mooi humanitair gebaar en tegelijkertijd ook een politiek actie”, vermoedt de COV-lobbyist.
Of dit een politieke actie is om een begin te maken aan het verbeteren van verstandhouding tussen Rusland en Europa durft Van Dongen niet te zeggen: „Ik ben altijd voorzichtig. Op dit moment is Rusland nog steeds een soort ‘boeman’ en we weten niet precies wat er speelt of wat ze wil. Dit zou echter wel een momomentum kunnen zijn, maar dat is lastig in te schatten. In ieder geval is het een positief bericht vanuit Rusland en we moeten afwachten hoe zich dit verder gaat ontwikkelen.”
Alle corona-updates voor boeren en tuinders vindt u in ons Liveblog, dit is te vinden via de homepage of hieronder. Het liveblog wordt continu geüpdatet.