Schouten wil GLB-uitbetalingen naar voren halen
De minister wil op die manier boeren die in liquiditeitsproblemen komen vanwege de ingestorte vraag, de helpende hand bieden. „Als de Commissie daar morgen mee instemt, willen we dit zo snel mogelijk in gang zetten”, vertelde ze. „Dan gaan we niet maandenlang bedenken hoe we die regeling precies willen uitvoeren.”
Andere koers
Met het plan slaat Nederland een andere koers in. Bij vorige crises (zoals de bodemprijzen voor melk in 2015) bood de Europese Commissie lidstaten de mogelijkheid om toeslagen eerder uit te keren, maar Nederland wilde daar nooit aan meedoen. „Maar in die gevallen ging het om een periode van een paar weken”, vertelt Schouten. „In plaats van in december kon je toeslagen dan in september uitkeren.” Nu wil de minister de betalingen ruim acht maanden naar voren halen.
Het voornemen van de minister is verder opvallend omdat boeren nog geen gecombineerde opgave hebben gedaan. Die wordt normaal in mei gedaan, maar de Commissie heeft voorgesteld om dat naar half juni te verschuiven - een voorstel waar Schouten positief over is. Het betekent wel dat de GLB-aanvragen niet op basis van die gecombineerde opgave kunnen worden gedaan. „Maar dat kan ook met een inschatting op basis van eerdere gegevens.”
Export
De minister zal ook pleiten voor het openhouden van de grenzen voor voedseltransporten. „Nederland is een exportland met een grote agrarische sector. Onze boeren zetten veel af in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk; export is cruciaal - niet enkel voor onze sector, maar ook voor de voedselvoorziening in die landen.” Schouten zal zich daarom sterk maken om zogenaamde ‘green lanes’, die de grenzen moeten openhouden voor cruciale transporten, niet enkel voor medicijnen maar ook voor voedsel in te stellen.
Crisisfonds
Nederland zal er niet voor pleiten om het crisisfonds uit het GLB aan te spreken. „Nog niet, tenminste. Op het moment denken we dat deze maatregelen boeren voldoende lucht geven.” Maar ze geeft aan de situatie van dag tot dag te volgen, en als die verslechtert, ook het inzetten van het crisisfonds een optie is. „We hebben dagelijks contact met de sectoren en houden de cijfers nauwlettend in de gaten”, stelt ze. „Uiteindelijk gaat het erom dat op zich gezonde bedrijven niet omvallen omdat de vraag naar hun producten nu tijdelijk is verdwenen.”
Alle corona-updates voor boeren en tuinders vindt u in ons Liveblog, dit is te vinden via de homepage of hieronder. Het liveblog wordt continu geüpdatet.