Door massaal hamsteren van consument en industrie is er een sterke vraag naar tarwe op de korte termijn
Tarwe presteerde de afgelopen week opvallend positief
De prijsrally voor tarwe druist in tegen het argument in China, waar dalende landbouwprijzen werden toegeschreven aan de verminderde vraag van de restaurants naarmate de mensen thuis bleven. De structurele vraag naar tarwe is niet toegenomen; mensen gaan niet meer tarwe consumeren. Maar door massaal hamsteren van de consument en de industrie is er een sterke vraag naar tarwe op de korte termijn. Bovendien wordt de logistieke last van de pandemie steeds meer een hoofdpijndossier. Het tekort aan personeel in de logistieke sector en in de industrie verhogen de problemen. Het is onwaarschijnlijk dat het wereldwijde aanbod van tarwe een probleem zal zijn. De totale voorraden zullen na een recordproductie in het seizoen 2019/2020 nog steeds de hoogste in de geschiedenis zijn.
Importheffing Marokko
Tarwe noteerde maandag op Euronext voor de vierde dag op rij positief, gevoed door de onzekere vooruitzichten, maar daalde dinsdag als gevolg van een technische reactie en een sterkere euro. Marokko stelt de importheffing van zachte en harde tarwe uit tot 15 juni in plaats van 30 april. Gebrek aan regen in dit land leidt tot een lagere graanproductie. Tegelijkertijd zeggen de Russische autoriteiten dat regen nodig is in West-Rusland. Het Europese MARS-bulletin is echter van mening dat de winterse omstandigheden goed waren in het Europese deel van Rusland en in Oekraïne. Het rapport is negatiever over de omstandigheden in Frankrijk en het VK en is neutraal voor Duitsland.
MARS voorspelt voor de EU een zachte tarwe opbrengst van 5,88 ton per hectare (een daling van 2,1 procent jaar-op- jaar, maar 1,9 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde). De Duitse vereniging van landbouwcoöperaties voorspelde in haar eerste oogstraming een tarwe productie van 22,79 miljoen ton, een daling van 1,2 procent ten opzichte van vorig jaar, vooral door een kleiner areaal. Volgens MARS zijn de omstandigheden goed in Polen na een milde winter en de vroege lente. In Roemenië en Bulgarije was de winter ook veel milder dan normaal, waardoor de wintergewassen zich goed konden ontwikkelen. In sommige regio's was de neerslag echter lager dan gemiddeld en als dat zo doorgaat gaat dit ten koste van de opbrengst.