Fotoserie: Coronacrisis bezorgt aardappelteler Bakker juist hogere omzetten
De Plus in Bergentheim, Hardenberg en Gramsbergen, de Attent in Mariënberg en de Spar in Sibculo; allemaal verkopen ze tafelaardappelen van Bakker. Hij heeft een eigen verkoophoek in deze winkels. In één van de winkels liggen zijn aardappelen bijvoorbeeld op een oude, houten handkar, in een andere winkel hangt bij zijn zakken een bord waarop staat dat deze lokaal geteelde aardappelen afkomstig zijn van Henk Bakker.
Lees verder onder de foto
Zo’n vijftien jaar geleden heeft hij zelf de stap gezet om zijn aardappelen bij de lokale supermarkten in het schap te krijgen. De akkerbouwer was naast zijn huisverkoop op zoek naar een nog beter bereik van de consument. „Consumenten kiezen steeds meer voor gemak. Niet iedereen wil naar een boer fietsen voor zijn aardappelen, in plaats daarvan willen ze meer en meer een kleine zak meenemen uit de supermarkt”, is zijn ervaring. Bovendien merkte hij dat de supermarkten op zoek zijn naar lokaal geteelde producten. „In mijn supermarkt worden bijvoorbeeld eieren, vlees, brood, kaas en ook mijn aardappelen verkocht.”
De teelt van zetmeelaardappelen voor Avebe is de hoofdtak van zijn bedrijf, goed voor 80 procent van zijn areaal aardappelen. Daarnaast teelt hij pootgoed voor eigen vermeerdering (10 procent) en tafelaardappelen (10 procent). Ondanks het kleine aandeel is de verkoop van tafelaardappelen via de supermarkten een belangrijke poot aan zijn bedrijf. „Dat levert me normaal gesproken zo’n 2.000 euro in de maand op.” In de afgelopen weken was dat aandeel veel groter. Door het hamsteren was het aardappelschap in de supermarkt leeg.
Lees verder onder de foto
In mei valt de verkoop van lokaal product even terug, maar in juni is Bakker volle bak terug met de nieuwe oogst. Een drukke tijd voor de akkerbouwer. „Ik lever zowel geschrapte als ongeschrapte aardappelen aan de supermarkt. Dat betekent dat we aardappelen moeten schrapen, vacuum verpakken en vervolgens naar de supermarkten brengen.” Maar hij heeft er graag voor over. „Dat levert toch al gauw enkele duizenden euro’s in de maand op.”
Zijn oproep aan collega’s: ga in gesprek met de lokale supermarkt. „Kijk welke mogelijkheden er zijn om zo je producten af te zetten.” Het brengt wel extra werk met zich mee, voegt hij daar aan toe. „Ik moet de aardappelen opzakken in kleine zakken, ik moet regelmatig naar de supermarkt om de voorraad te vullen. Dat moet je wel leuk vinden.”