Bloembollenhandel verwacht tot 160 miljoen euro schade door corona
De schade vloeit voort uit te verwachten annuleringen door hun afnemers, non-betaling van uitgeleverde orders én een inkooprisico van met name voorjaarsbloeiende bolgewassen (onder meer tulpen, hyacinten en narcissen).
Grootste risico voor leliehandelsbedrijven
Het risico op annuleringen is het grootst bij de leliehandelsbedrijven. Deze ondernemers hebben momenteel grote voorraden die in de loop van dit jaar worden uitgeleverd. De bedrijven vrezen dat het coronavirus ook voor de lange termijn een grote impact zal hebben op de nationale en internationale vraag naar lelies, meldt Royal Anthos. De situatie in Europa, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika wordt door de telers ronduit als ‘zorgelijk’ omschreven, terwijl afnemers in een groot aantal Aziatische landen terughoudend reageren op de markt, mede als gevolg van een toenemend valutarisico.
Daarnaast vrezen de ondernemers in de bloembollenhandel een grote kans op uitblijvende betalingen. Die zorg is met name groot bij exporteurs van voorjaarsbloeiende bolgewassen richting professionele buitenlandse bloemenkwekers. De gewassen zijn in de afgelopen maanden geleverd, maar zijn nog niet betaald. De kwekers vrezen dat dit laatste een probleem gaat worden: veel van die afnemers hebben net als hun Nederlandse collega’s immers eveneens te maken met de gevolgen van het virus waardoor de verkopen van hun bloemen stagneren.
Zomerbloeiende gewassen
De export van leliebollen moet nog op gang komen, maar ook daar heerst onzekerheid of de buitenlandse bloemenkwekers op termijn aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, concludeert Royal Anthos. „Veel zal afhangen van de vraag of - en op welke termijn - de bloemenmarkt zich wereldwijd gaat herstellen.” De consumentenverkoop van de zomerbloeiende gewassen was in veel landen goed op gang gekomen, maar door een lockdown in belangrijke afzetmarkten dreigt die te stagneren. „Ook dat leidt bij de betreffende handelsbedrijven tot onzekerheid over de betalingen.”
Schouten: Nog geen extra maatregelen voor sierteeltsector
Landbouwminister Schouten heeft nog geen specifieke maatregelen genomen om op korte termijn de door corona getroffen sierteeltsector te ondersteunen. Dat schrijft ze in een brief aan de Kamer, naar aanleiding van vragen van de VVD. Schouten verwijst naar de maatregelen die het Kabinet heeft getroffen om gedupeerde ondernemers te ondersteunen. Daarbij geeft ze aan dat ze de ontwikkelingen nauwgezet volgt en voortdurend in gesprek is met vertegenwoordigers van de sierteeltsector. Gezamenlijk proberen de partijen in kaart te brengen wat de knelpunten zijn en welke nationale of Europese maatregelen eventueel extra nodig zijn, aldus de minister.
Alle corona-updates voor boeren en tuinders vindt u in ons Liveblog, dit is te vinden via de homepage of hieronder. Het liveblog wordt continu geüpdatet.