Grensoverschrijdende boeren en loonwerkers ondervinden geen hinder van coronamaatregelen
Bij de voorjaarswerkzaamheden ervaren loonwerkers en akkerbouwers die over de landsgrenzen heen percelen bewerken weinig of geen hinder van landelijke coronaregels. Akkerbouwer Manfred Weinberg uit het Duitse Hillensberg-Selfkant zaaide donderdagmiddag suikerbieten op zijn Nederlandse akker, gelegen tussen Sittard en Doenrade. „Niet anders dan in andere jaren”, aldus Weinberg.
Loonwerker Ton Vaessen uit Landgraaf is gestopt met het poten van de aardappelen. „Vanwege de huidige koude nachten en de weersverwachting voor de komende week heeft dit geen nut. Onder de zes graden kiemen de aardappelen toch niet. Bovendien zijn aardappelen die langer in een koude grond liggen vatbaarder voor ziekten”, weet Vaessen. Hij heeft tal van klanten in Duitsland. Tot nu toe heeft hij geen hinder ervaren of iets vernomen van mogelijke beperkingen. Hij verwacht ook niet dat er specifieke maatregelen komen. „Uiteraard volgen we het RIVM en de Duitse adviezen en maatregelen stipt op. Zo laten we nu niemand voor het plezier op de trekker meerijden en vermijden we contacten. En wassen onze medewerkers vaker onze handen”, aldus Vaessen.
België
Het passeren van de Nederlands-Belgische grensovergangen is moeilijker. Zo zijn de veldwegen die boeren juist vaak gebruiken door de Belgen allemaal geblokkeerd. Dat betekent dat Désiré Smeets van loonbedrijf Houten, uit het pal bij de Belgische grens gelegen Limburgse Mesch, met zijn trekkers dagelijks moet omrijden. Hij kan de percelen in de Voerstreek alleen bereiken via de officiële grenspost Withuis-Moelingen. „Deze hinder is echter niet noemenswaardig. Bij drukte betekent het hooguit een oponthoud van enkele minuutjes. Zelf zijn we met onze trekkers nog niet gecontroleerd. Wel worden alle auto’s gecontroleerd,” aldus Smeets.