Flevolandse boeren zaaien veldbonen in kader van eiwittransitie

Volgens akkerbouwer Dick Grijsen in Zeewolde, één van de verbouwers van de veldbonen, zijn de bonen lekker, voedzaam en gezond. Hij teelt de bonen al drie jaar, maar dan voor kippen en geiten. Dit jaar zijn ze bedoeld voor de humane voeding. „Ik hoop dat de bonen hun weg naar de winkels vinden!” Grijsen zaaide 8 hectare veldbonen, en heeft verder ook uien en onder meer aardappels in zijn gangbare bouwplan. Op de zonnige vrijdag 27 maart zit Grijsen op de trekker in de uien.
Het stimuleren en ondersteunen van lokale teelt en verwerking van plantaardige eiwitten is een van de ontwikkelingen van nu. Veldbonen zijn een aantrekkelijk gewas: ze verrijken de bodem en halen stikstof uit de lucht, ze zijn eiwitrijk en kunnen in de zomer en de winter worden geteeld. Bovendien passen ze bij de kleigrond en klimaatomstandigheden in Flevoland. De bonen die deze week de grond in gingen, worden afhankelijk van het weer in juli en augustus geoogst.
Project FlevoVeldboon
Provincie Flevoland wil als agrarische regio een belangrijke rol in de voedselvoorziening spelen. Binnen het streven naar een gezond voedselsysteem van de toekomst wil de provincie de handschoen van de eiwittransitie graag oppakken. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman: „In de huidige tijd is duurzame voedselvoorziening van essentieel belang waarbij we vooral de boeren een afzetperspectief willen bieden.” Deze volgens de provincie ‘unieke pilot van ondernemers, verwerkers en marktpartijen’, is in opdracht van Provincie Flevoland uitgevoerd door het Louis Bolk instituut, MFH Pulses, Poldergraan en bureau Stap in Actie.