‘Zonder Bonalan houd ik mijn cichorei niet onkruidvrij’
De toelating van Bonalan, de onkruidbestrijder bij de teelt van onder meer cichorei, ijsbergsla en witlof staat ter discussie. Oorzaak is het Europees herbeoordelingsproces dat de actieve stof benfluralin momenteel doorloopt. De discussie over het behoud van Bonalan is Visser rauw op het dak gevallen. „Ik had niet verwacht dat dit zou kunnen gebeuren. Ik dacht dat de verlenging van dit middel in kannen en kruiken was. En moet je kijken hoe we er nu bij staan.”
IJsbergsla
Visser teelt op zijn akkerbouwbedrijf 15 hectare cichorei. Daarnaast verbouwt hij meerdere tuinbouwgewassen, waaronder ijsbergsla. Ook in deze teelt is Bonalan een belangrijke herbicide. „Eigenlijk net zo essentieel als in de cichorei. In de teelt van ijsbergsla zijn de mechanische technieken wel wat verder, maar ook hier staan ze nog in de kinderschoenen.” Chemische alternatieven voor Bonalan zitten niet in de pijplijn, weet Visser. „Dus het moet vanuit mechanische hoek komen. Maar veel technieken hiervoor zijn nog niet praktijkrijp.”
Als Bonalan daadwerkelijk wordt verboden, rest hem weinig anders dan te krimpen in areaal. Of, nog erger, te stoppen met de teelt van cichorei. „Als ik zou halveren en ik kan het onkruid dan onder controle houden, zou ik doorgaan. Maar als dat ook niet lukt, moet ik er mee stoppen.” Dat laatste doet hij liever niet. „Je teelt een gewas tenslotte omdat je er iets in ziet.”
Arbeidsintensief bedrijf
Visser heeft met zijn tuinbouwgewassen een arbeidsintensief bedrijf. Momenteel kan hij de arbeid rondzetten met zijn vaste arbeidskrachten. Nog meer personeel inhuren voor de cichorei is geen optie. „Ik kan geen reservebank met arbeidskrachten vullen voor de cichoreiteelt. Dat wordt veel te duur.”
Voorlopig wacht hij het besluit over Bonalan af. „Het is een Europees besluit, wat er uitkomt is koffiedik kijken.” En als het besluit verkeerd uitvalt? „Dan ga ik kijken wat ik met mijn bouwplan voor 2021 ga doen.” Alternatieve gewassen zijn er wel, daar is hij niet bang voor. „Die zijn er altijd. Ik kan er altijd een vulgewas als graan op zetten. Maar levert dat voldoende rendement op, dat is de vraag.”