Voorkomen stuifschade zeer essentieel

De schrale, soms zelfs stevige wind uit het (noord)oosten heeft ervoor gezorgd dat op enkele gezaaide percelen het bietenzaad deels bloot is komen te liggen. In de meeste gevallen staat de gerst nog niet boven en biedt zodoende nog geen bescherming. Het IRS onderstreept dat het belangrijk is om de zaden in de gaten te houden en de kieming van blootliggende en bedekte zaden goed te volgen. Ook roept het IRS de bietentelers hierbij extra alert te zijn op muizenvraat. Verder kunnen kiemplantjes door schurende zanddeeltjes worden beschadigd. Het jonge plantje valt weg wanneer het groeipunt dood is.
Grof zaaibed
Bietentelers die hun suikerbieten nog niet hebben gezaaid kunnen de kans op stuiven beperken door te kiezen voor een grof zaaibed. Echter alleen een grof zaaibed is volgens het IRS niet afdoende. In de praktijk wordt vaak gerst gezaaid als stuifdek. Gerst biedt in de eerste weken na zaai, ook op dit moment, nog nauwelijks bescherming. Een verdergaande maatregel is het niet kerend bewerken van een groenbemester. Volgens het IRS bieden gewasresten ook bescherming. Daarbij is wel het advies om zo snel mogelijk na de grondbewerking te zaaien. Dit ter voorkoming van uitdroging.
Andere opties
Andere opties ter voorkoming van stuiven is het gebruik van Nodust®Agri. Dit is een bodemstabiliserend middel dat volgens PPO-onderzoek een goede bescherming biedt tegen stuiven. Dit product kan (kort) na het inzaaien en over het gewas worden toegepast. Een vochtige ondergrond is hierbij volgens het IRS wel wenselijk. Papiercellulose kan eveneens kort na het zaaien worden toegediend als stuifdek. Als bieten al gekiemd zijn en boven komen (kromme halzen) is een toepassing af te raden. Een voorbeeld van een product dat met circa 12,5 ton per hectare bescherming biedt tegen stuiven is Stesam. Op veenkoloniale gronden in het Noordoosten en op Texel kunnen telers 10 tot 15 ton/ha rundveedrijfmest kort na de zaai uitrijden. IRS drukt deze telers wel op het hart om hierbij rekening te houden met de gebruiksnormen. Kostentechnisch zijn papiercellulose en Nodust®Agri minder interessant dan het zaaien van gerst. Het voordeel van deze producten is dat ze direct na toepassing al bescherming bieden. De kosten voor overzaaien bedragen tussen de 200 en 350 euro, afhankelijk van de te nemen maatregelen.
Telstroken
Om de opkomst in de gaten te houden adviseert het IRS om, verspreid over het perceel, telstroken van tien meter uit te zetten en het aantal (kiemende) zaden te tellen en na opkomst de planten te tellen. Vermenigvuldig vervolgens het aantal aanwezige planten per 10 meter met 2.000 om het plantaantal per hectare te berekenen. Volgens het IRS geeft regelmatig tellen een goed beeld van de opkomst. Meer informatie staat in de IRS teelthandleiding. Telers die dubben of het al dan niet overzaaien rendabel is, kunnen de overzaaiapplicatie van het IRS hanteren.