Uitdaging: uienteelt zonder fipronil
2020 wordt een spannend jaar voor de uienteelt, stelt Jaap Jonker, salesmanager Benelux bij De Groot en Slot. Een goede monitoring van wat er in het veld gebeurt, is van cruciaal belang, benadrukt hij. „IC-gecoat zaad hielp de uienteler om de uienvlieg, bonenvlieg, ritnaalden en trips beter te beheersen”, aldus Jonker. „We moeten nu op zoek naar andere oplossingen om deze plaaginsecten te bestrijden.” Er zijn wel gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar, maar die moeten volvelds worden gespoten en het is maar de vraag of ze voldoende tegen de uien- of bonenvlieg helpen. „Het Mundial-gecoat zaad werkt preventief, maar we hebben geen middelen die we preventief kunnen inzetten. Het wegvallen van Mundial is een flinke aderlating voor de uienteelt.”
Maximale residuwaarde
Hoewel het dit jaar niet verboden is om IC-gecoat zaad te gebruiken, kiest 95 procent van de telers ervoor om BC-gecoat (basiscoating) zaad te zaaien, weet Jonker. Dat heeft te maken met de verordening van de Europese Commissie om de maximale residuwaarde (MRL) voor de werkzame stof fipronil in het zaadbehandelingsmiddel Mundial te verlagen van 0,2 tot 0,005 milligram per kilo. Deze verordening wordt per 18 mei 2020 van kracht en geldt voor alle uien die vanaf die datum worden geoogst. LTO Nederland, NAV en enkele verwerkende partijen raden uientelers daarom aan dit jaar geen IC-gecoat uienzaad meer te gebruiken.
Vorig jaar maakte 70 procent van de telers nog gebruik van IC-gecoat zaad.
Lees het volledige artikel in de gezamenlijke editie van Veldpost, Agraaf, Vee&Gewas en Stal&Akker van zaterdag 11 april
Tekst: Agrio
Beeld: De Groot, Slot