Europese organisaties uit de aardappelketen stellen handleidingen voor schoonmaken van bewaarplaatsen op
Reinigen bewaarschuren met chloorprofam: bij voorkeur droog
In deze handleiding bundelen de organisatie de huidige kennis over reiniging van chloorprofam. Onderzoek in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland ligt ten grondslag aan de adviezen.
Alle aardappelbewaarloodsen waar een geschiedenis is met CIPC moeten direct gereinigd worden als de oogst uit 2019 is uitgeschuurd. Het advies is om hierbij bij voorkeur droge reinigingsmethodes te gebruiken, of hier in ieder geval mee te beginnen. Alleen als er geen geschikte droge reinigingsmethode beschikbaar is of dit niet afdoende is voor de volledige reiniging, dan kan water als secundair middel worden gebruikt, schrijven de organisaties in hun handleiding. Als een teler water gebruikt, moet hij het afvalwater opvangen, om te voorkomen dat dit in het milieu terecht komt.
Herverdeling CIPC minimaliseren
Ook moeten telers er op letten dat ze de herverdeling van CIPC minimaliseren. Losse residuen en restanten moeten direct worden verwijderd door middel van stofzuigen. Vegen en borstelen zorgen voor stof, waardoor er risico tot herverdeling ontstaat. Ander advies is om de schoonmaak van boven naar beneden te doen, dus van plafond naar vloer.
Lees verder onder de afbeelding
Na het besluit van de Europese Commissie tot niet-verlenging van het gebruik van de actieve stof chloorprofam (onder andere bekend onder de merknaam CIPC) heeft de aardappelketen zich verenigd om de uitdagingen die met dit Europese besluit op de hele keten afkomen het hoofd te bieden. Een van de belangrijkste uitdagingen is het tegengaan van kruisbesmetting van consumptieaardappelen die vanaf oogst 2020 worden bewaard in bewaarschuren met een verleden van gebruik van chloorprofam. Als gevolg van deze kruisbesmetting loopt de keten het risico van consumptieaardappelen met te hoge residuen chloorprofam. De handleiding draagt eraan bij dit risico zoveel als mogelijk te verminderen.
Wanneer de aardappelbewaarloods niet wordt gebruikt voor de opslag van aardappelen moeten de deuren en luiken open staan om door te luchten. Ondergrondse gereinigde kanalen zullen ook constant doorlucht moeten worden, vermeldt de handleiding. Dit kan door ventilatie of natuurlijke tocht. Een lage luchtsnelheid is hierbij al voldoende.
Kisten
Kisten kunnen buiten worden schoongeborsteld. Wanneer het nodig is, kan de teler een aanvullende natte reiniging uitvoeren. Ook hier geldt: vang het afvalwater op. Als de kisten niet worden gebruikt, kunnen ze het beste buiten worden neergezet. Een aandachtspunt hierin is: laat voldoende ruimte tussen de kisten en zet ze veilig neer.
De toelating van chloorprofam in de EU eindigt op 8 oktober 2020. Vanaf die datum mag de kiemremmer dus niet meer worden gebruikt. Akkerbouwers die aardappelen leveren aan de verwerkende industrie moeten er alles aan moeten doen om zo weinig mogelijk residuen uit bijvoorbeeld de bewaarplaats op hun product te krijgen. Voor chloorprofam geldt nu nog een norm van 10 milligram per kilo aardappelen. Bij een middel dat geen toelating (meer) heeft, is de MRL standaard 0,01 mg.
Download hier de schoonmaakhandleiding, de schoonmaakinfographic, de checklist en de inspectiehandleiding