Tekorten en overschotten: Landbouw wil snel meer EU-steun
De oproepen van EU-landen en overkoepelende agrarische organisaties aan Brussel worden steeds dringender. De Europese ondersteuningsmechanismen voor calamiteiten zijn nog steeds niet in werking. De coronacrisis heeft een aantal sectoren ondermijnd, die moeite hebben om hun voorraden te verkopen door de sluiting van levensmiddelenwinkels, horeca, maar ook van buitenmarkten, zoals in Frankrijk. In andere landen zijn markten niet verboden. In een gesprek gisteren met de Europese commissaris voor landbouw, Janusz Wojciechowski, herinnerde de Franse minister aan het verzoek 'van verschillende lidstaten om snel particuliere opslag in de zuivel- en schapenvleessector op gang te brengen', en ook van geiten- en kalfsvlees, zo bericht de Franstalige editie van Euractiv. Er is ook gesproken over steunaanvragen voor de tuinbouw- en wijnsector.
De Europese commissaris Wojciechowski zal vandaag in Brussel deelnemen aan een ingelaste vergadering van de landbouwcommissies van het Europees Parlement, met name over maatregelen ter ondersteuning van de verschillende landbouwsectoren. Een oefening waarbij Janusz Wojciechowski zijn standpunt over de verschillende verzoeken moet verduidelijken.
Maximaal 200.000 euro dekking per bedrijf
Het debat zal zich volgens een aankondiging van de EU toespitsen op de tot dusver door de Europese Commissie voorgestelde maatregelen, waaronder leningen of garanties tegen gunstige voorwaarden ter dekking van de operationele kosten tot 200.000 euro per landbouwbedrijf en de herverdeling van ongebruikte landbouwfondsen ter bestrijding van de gevolgen van de COVID-19-crisis in plattelandsgebieden.
De Commissie heeft ook voorgesteld om het aantal fysieke controles op de boerderij te verminderen en vanaf medio oktober de voorschotten voor rechtstreekse betalingen en betalingen voor plattelandsontwikkeling te verhogen. Europarlementariërs zullen commissaris Wojciechowski ondervragen over hoe hij van plan is de boeren grensoverschrijdende toegang tot alle noodzakelijke productiemiddelen te garanderen, inclusief voeder- en gewasbeschermingsmiddelen. En hoe hij van plan is te zorgen voor grensoverschrijdende verplaatsing van seizoenarbeiders toe te gestaan tijdens het lopende oogstseizoen.
Verdeeldheid binnen EU
Probleem voor de Landbouwcommissaris is, is dat verscheidene EU-regeringen verschíllende maatregelen willen, vooral afhankelijk van de prominente agrarische bedrijfstak in hun land. Bovendien kunnen de EU-landen veel maatregelen zélf nemen, maar moeten die dan ook zélf betalen.
De EU-ministerraden hebben de afgelopen weken in overleg met de Europese Commissie een steunpakket van honderden miljarden euro’s samengesteld. Over twee weken moeten de EU-regeringsleiders op een ingelaste video-conferentie daar hun goedkeuring aan geven. Na een presentatie van de plannen door de Landbouw-commissaris volgt via een videoverbinding een discussie met de Europarlementariërs van de AGRI-commissie. Mogelijk komt dan ook aan de orde of er voor de uitbetaling van GLB-subsidies voor volgend jaar noodprocedures moeten worden opgesteld, voor het geval de officiële vaststelling dit jaar van het nieuwe GLB-beleid en het financiële meerjarenbudget méér vertraging gaat oplopen.