50 miljoen euro voor gedupeerde aardappeltelers
650 miljoen euro extra steun voor fritesaardappelteelt, sierteelt, voedingstuinbouw
Het kabinet richt de maatregelen specifiek op sectoren waar:
- De productie doorgaat terwijl er nauwelijks omzet wordt gemaakt,
- Producten slecht houdbaar zijn en waarvoor geen of beperkte alternatieve toepassingsmogelijkheden zijn,
- De seizoenspiek in productie, personeel en omzet ligt in de maanden maart, april en mei.
Dit betreft vooral de sierteelt en onderdelen van de voedingstuinbouw. Bedrijven in deze sectoren die in deze maanden flink minder hebben verdiend dan in diezelfde periode in de jaren 2017 tot 2019, kunnen financiële compensatie aanvragen. De regering vergoedt 70 procent van deze schade; de overige 30 procent valt onder het ondernemersrisico. Hiervoor heeft de regering 600 miljoen euro gereserveerd.
Fritesaardappelen
Telers van fritesaardappelen, die op een zelfde manier geraakt zijn door de coronacrisis, worden op een andere manier gecompenseerd. Zij krijgen een vergoeding voor de hoeveelheid fritesaardappelen die ze nog in opslag hebben liggen. Die vergoeding bedraagt 40 procent van de gemiddelde marktwaarde van fritesaardappelen over de periode september 2019 t/m februari 2020. Hiervoor verwacht de regering 50 miljoen euro uit te keren.
Plafond
Er komt een maximale vergoeding per bedrijf, zodat alle bedrijven die aanspraak maken ook daadwerkelijk steun zullen ontvangen. Waar dat plafond ligt, hoe bedrijven zich aan kunnen melden en andere zaken wordt nog uitgewerkt; de informatie hierover volgt binnenkort, meldt het ministerie. RVO zal de regelingen uitvoeren.
Bij de telers van fritesaardappelen ligt een geschatte voorraad van 1 miljoen ton in de bewaring waarvoor geen afzet kan worden gevonden. De niet te verwerken voorraad vertegenwoordigt volgens schattingen van de sector een waarde van 160 tot 200 miljoen euro. De Nederlandse akkerbouw produceert jaarlijks circa 4 miljoen ton consumptieaardappelen die voor het overgrote gedeelte zijn bestemd voor de verwerkende (frites)industrie.
Een groot deel van de 1 miljoen ton fritesaardappelen die als gevolg van de coronacrisis boven de markt hangt, zal worden afgezet als veevoer, is de verwachting van André Hoogendijk, directeur van Brancheorganisatie Akkerbouw. Veel boeren zaten volgens Hoogendijk te wachten op duidelijkheid over de compensatieregeling. „Nu daar duidelijkheid over is, kunnen ze afscheid nemen van hun fritesaardappelen.”
Lees hier de brief van de minister
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel