‘Compensatie handreiking om telers te ondersteunen en voedselverspilling tegen te gaan’
Akkerbouw en bollensector blij met compensatieregeling voor aardappelsector
„Het kabinet steekt met deze regeling een hand uit om telers te ondersteunen en voedselverspilling tegen te gaan”, zegt directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw. De brancheorganisatie gaat op korte termijn met het ministerie van landbouw aan de slag om de regeling uit te werken. „Zodat de sector er zo snel mogelijk gebruik van kunnen maken en de aardappelen in de bewaring zo goed mogelijk kunnen worden verwerkt.”
Voorzitter Jaap van Wenum van de LTO vakgroep Akkerbouw is blij met de erkenning van het ministerie voor het probleem in de fritesaardappelsector. „Het is goed dat er een bedrag is genoemd dat wordt gekoppeld aan de voorraad aardappelen die er nog ligt.” De procentuele vergoeding die minister Schouten benoemde (40 procent van de marktwaarde) ligt in lijn met de inzet van LTO: de landbouworganisatie hoopte op een compensatie van 30 tot 40 procent. „We hebben bewust niet om een volledige compensatie gevraagd, dat zou in deze crisis niet terecht zijn.”
Vanuit de sector is voortdurend gevraagd om een snelle reactie van de minister om duidelijkheid te geven aan de gedupeerde telers. „Die duidelijkheid is er nu, en dat is mooi’. zegt Van Wenum. Veel akkerbouwers waren nog huiverig met het afvoeren van hun aardappelen: nu daar duidelijkheid over is, kunnen ze een volgende stap zetten.
KAVB: 'Erkenning van sector is grootste winst'
Ook voorzitter Jaap de Bond van de KAVB en het crisisteam tuinbouw is verheugd dat het kabinet goed op het netvlies heeft dat de fritesaardappelteelt, sierteelt en voedingstuinbouw totaal andere sectoren zijn dan bijvoorbeeld de horeca. „Dat is misschien wel de grootste winst.” Hij is heel tevreden met de compensatieregeling, en benadrukt nog eens dat deze regeling bovenop de generieke maatregelen komt. Of het bedrag hoog genoeg is, moet de toekomst uitwijzen. „We gaan nu aan de slag met de uitvoering van de regeling. Dan krijgen we vanzelf in beeld of we dingen hebben gemist.” Ook de nieuwe oogst is een punt van aandacht. „Over drie maanden komt er het een en ander uit de grond. We moeten tegen die tijd zien of er wel een markt is voor die producten.”
Rabobank: noodzakelijke aanvulling
De compensatieregeling is volgens de Rabobank een noodzakelijke aanvulling voor de land- en tuinbouwsector op de bestaande noodvoorzieningen van banken en overheid. „De impact op ondernemers in deze sector is verregaand, het voortbestaan van een groot aantal bedrijven in wat een paradepaardje en topsector is voor de Nederlandse economie is in het geding”, zegt Carin van Huët, directeur Food en Agri Nederland.
Door de coronacrisis zijn in de sierteeltsector liquiditeitstekorten ontstaan die de komende tijd nog verder zullen oplopen, voorziet de bank. De compensatieregeling voorziet de sierteeltsector en de fritesaardappelteelt van een acute lastenverlichting. Van Huët: „Of hiermee de brand definitief is geblust, kunnen we pas achteraf beoordelen.”
Marktwaarde
De compensatieregeling is een sectorspecifieke aanvulling op het noodpakket van maatregelen voor ondernemers dat het kabinet heeft gepresenteerd. De vergoeding wordt gebaseerd op de restvoorraad van 1 miljoen ton aardappelen en bedraagt 40 procent van de marktwaarde over de periode van september 2019 tot en met februari 2020. De verwachte uitgaven bedragen circa 50 miljoen euro. Naast de regeling voor de fritesaardappelen is ook een sectorspecifieke regeling aangekondigd voor de sierteelt en de voedingstuinbouw. Beide regelingen zullen worden uitgevoerd door RVO. De sector gaat in de komende weken opnieuw met het ministerie van LNV in overleg om de regeling nader uit te werken.
De niet te verwerken voorraad vertegenwoordigt volgens schattingen van de sector een waarde van 160 tot 200 miljoen euro. Uit een eerste inventarisatie van LTO Nederland bleek dat de verwachte schade voor boeren en tuinders op de middellange termijn al tot 5 miljard euro kan oplopen.