Het nieuwe GLB staat nog lang niet vast
Hoe groot het GLB-budget zal zijn, hangt af van de grootte van het totale budget van de EU. Dat budget, het Meerjarig Financieel Kader (MFK), wordt bepaald door de leiders van de lidstaten. Zij beslissen hoeveel geld de Europese Commissie krijgt en waar ze dat aan moet uitgeven.
Maar daarover bestaat grote verdeeldheid tussen de verschillende lidstaten. Nu wordt elke zeven jaar wel een slag geleverd over wat het budget voor de komende periode moet zijn, maar die discussie is een stuk zwaarder geworden door de Brexit. Het vertrek van netto-betaler Groot-Brittannië heeft gaten geslagen in het budget. Lidstaten moeten nu meer gaan betalen of minder doen.
Nederland staat in deze discussie, samen met Denemarken, Zweden en Oostenrijk (en soms Duitsland), bekend als de Frugal Four (of Five): de zuinige vier (of vijf). Zij willen dat de bijdrage per land niet omhoog gaat. Nederland legt nu netto zes miljard toe op de begroting, en dat vindt de regering een goede prijs voor de voordelen die Europa ons biedt. Maar als het totale budget verhoogd zou worden, komt onze netto bijdrage neer op acht miljard euro. En dan vindt men het gat tussen de voordelen en de lasten te groot.
Lees verder en meer in Vakblad Akkerwijzer dat rond 17 april verschijnt.
Tekst: Wim Gruisen
Beeld: Susan Rexwinkel