Coronacrisis: pachtersbond roept op overleg tussen pachter en verpachter

De Bond van landpachters en eigen-grondgebruikers in Nederland (BLHB) roept verpachters op om met hun pachters in overleg te treden om tot een regeling voor de pachtprijs te komen als de pachter dat nodig heeft. Volgens de BLHB is de impact van het coronavirus op de maatschappij groter dan voorzien. De bond verwacht verder dat het herstel nog lang duren. Direct al en op de korte termijn zijn de economische gevolgen voor verschillende agrarische sectoren en bedrijfstypes fors en op de langere termijn voor alle sectoren. Het herstel zal pas op de langere termijn gaan plaatsvinden en dan bevinden wij ons al in het volgende jaar.
Liquiditeitspositie
De bedrijfseconomische gevolgen voor de primaire agrarische sector zijn groot. De liquiditeitspositie laat direct een verslechtering zien en natuurlijk neemt de rentabiliteit ook sterk af. Voor het individuele bedrijf is het van belang dat bij een sterke afname van de opbrengsten diverse kostenposten worden aangepast. Voor bedrijven met veel pacht is de pachtprijs een post die een groot aandeel van alle kosten betreft.
Maatwerk
De BLHB roept alle verpachters op om maatwerk voor de pachtbetaling te leveren. De verschillen zijn te groot om één maatregel voor te stellen. Mogelijke oplossingen zijn volgens de BLHB uitstel en/of een regeling voor de pachtprijsbetaling, geen pachtprijsverhogingen doorvoeren of zelfs (gedeeltelijk) kwijtschelden van de pachtprijs.
Vroegtijdig signaleren
In een toelichting zegt Hans Meijer, waarnemend voorzitter van de BLHB: „Met deze oproep proberen wij te anticiperen op mogelijke toekomstige problemen. In dat kader is het zaak dat pachter en verpachter tijdig bespreken hoe de vlag erbij hangt. De pachter moet niet afwachten tot de pachtfacturen in de bus vallen. Hij moet zelf het initiatief nemen richting de verpachter. Als BLHB adviseren wij om gezamenlijk tot een oplossing te komen. Wat dat betreft is verzekeraar a.s.r. een goed voorbeeld.” Hans Meijer verwijst daarbij naar de insteek die a.s.r. in de huidige situatie kiest. Op haar website stelt a.s.r. dat ze met pachters, die problemen verwachten met het betalen van de pacht als gevolg van de coronacrisis, in goed overleg naar een passende oplossing zal zoeken. Het uitgangspunt is daarbij altijd dat de grondgebruiker kan blijven pachten. „Tijdig afspraken maken met de verpachter kan ook positief zijn als de pachter eventueel gesprekken moet aangaan met de bank en voor het opstellen van een liquiditeitsbegroting”, aldus Meijer.
Problemen melden
Meijer roept pachters ook op om (praktijk-)problemen waar zij nu mee worden geconfronteerd bij de BLHB te melden. „Zo krijgen we duidelijk in beeld wat er concreet op de bedrijven speelt. Dat is voor ons momenteel nog niet duidelijk. Er is waarschijnlijk wel sprake van grote regionale en sectorale verschillen.”