LTO ziet geen heil in het voorstel
Delphy: coronacrisis vraagt om uitstel voor verbod chloorprofam
Om over te kunnen stappen van chloorprofam op andere producten moet een teler flinke kosten maken. En dat is in deze coronacrisis niet verantwoord, vindt Delphy. Het zijn immers juist de telers die hun aardappelen lang bewaren die nu extra hard worden getroffen in deze crisis.
Enquête: merendeel telers moet nog forse aanpassingen doen
Aardappeltelers zijn al hard aan het werk om over te stappen naar bewaring zonder Chloor IPC. Maar uit een enquête van Delphy onder 120 aardappeltelers blijkt dat het merendeel nog forse aanpassingen in zijn bewaarschuur moet doen. Voor de overstap van chloorprofam op andere producten moeten telers schuren grondig reinigen en wellicht moet er zelfs worden aangepast of zelfs vernieuwd, geeft Delphy aan.
Deze discussie speelt Europabreed, en geldt voor telers, afzet en verwerking: Iedereen die in de teelt of afzet van consumptie aardappelen een fysieke rol heeft, moet investeren om het residu in het product zo laag mogelijk te krijgen, en om de nieuwe oogst goed en lang te kunnen bewaren. De alternatieven die nu beschikbaar zijn voor chloorprofam zijn ook nog eens veel duurder.
Afzetsituatie voor oogst 2020 erg onvoorspelbaar
Als gevolg van de coronacrisis is de afzetsituatie voor het komende jaar nog erg onvoorspelbaar. Temeer omdat enkele fritesfabrikanten hun contractvoorwaarden hebben aangepast. „Het risico komt meer en meer bij de telers te liggen”, zegt Paul Hooijman van Delphy. Het is hem uiteraard bekend dat er een Europees besluit is genomen over CIPC in de aardappelbewaring. „We willen echter een helder signaal afgeven dat het verbod op dit moment niet verantwoord is.”
De toelating van chloorprofam in de EU eindigt op 8 oktober 2020. Vanaf die datum mag de kiemremmer dus niet meer worden gebruikt. Akkerbouwers die aardappelen leveren aan de verwerkende industrie moeten er alles aan moeten doen om zo weinig mogelijk residuen uit bijvoorbeeld de bewaarplaats op hun product te krijgen. Voor chloorprofam geldt nu nog een norm van 10 milligram per kilo aardappelen. Bij een middel dat geen toelating (meer) heeft, is de MRL standaard 0,01 milligram.
Er loopt een aanvraag voor een tijdelijk verhoogde MRL voor chloorprofam, het wachten is op een besluit hierover van de Europese voedselautoriteit Efsa. Tot het moment dat er een besluit valt over deze aanvraag blijft de huidige norm van 10 milligram per kilo gelden. Het is nog onduidelijk wanneer hier een besluit over wordt genomen.
LTO ziet geen heil in voorstel Delphy
LTO ziet geen heil in het voorstel. „We hebben op Europees niveau in de keten afgesproken geen chloorprofam meer te gebruiken. Als we daar nu weer aan gaan tornen, schuiven we het probleem alleen maar voor ons uit. We moeten dit jaar gebruiken om ervaring op te doen met bewaring van aardappelen zonder CIPC”, zegt akkerbouwvoorman Jaap van Wenum. „We moeten er gezamenlijk voor zorgen dat we het residu-niveau in de bewaarplaatsen zo snel mogelijk omlaag krijgen.”
De Europese organisaties uit de aardappelketen hebben recent gezamenlijk een handleiding opgesteld voor het schoonmaken van bewaarplaatsen opgesteld. Kern van deze handleiding is dat aardappelbewaarplaatsen die in het verleden zijn behandeld met chloorprofam bij voorkeur droog moeten worden gereinigd. Alleen als er geen geschikte droge reinigingsmethode beschikbaar is of dit niet afdoende is voor de volledige reiniging, dan kan water als secundair middel worden gebruikt, schrijven de organisaties in hun handleiding. Als een teler water gebruikt, moet hij het afvalwater opvangen, om te voorkomen dat dit in het milieu terecht komt.