Column: Klaas Heringa, Denemarken: Aardappelen uit het bouwplan, mosterdzaad er in
Bovendien is de grond als gevolg van de weersomstandigheden in de winter en vooral ook dit voorjaar keihard en bezaaid met harde kluiten. Dat maakt het zaaiwerk er allemaal niet makkelijker op. We zijn de eerste percelen mosterdzaad aan het beregenen om het zaad te laten kiemen. Het zaad lag gedeeltelijk in droge grond.
Ja, mosterdzaad, u leest het goed. We hebben dit jaar 25 hectare mosterdzaad voor de zaadwinning in het bouwplan. Een nieuwe teelt die de plek van de aardappelen heeft ingenomen. We zijn gestopt met de aardappelteelt. Het is een prachtige teelt, maar het is me afgelopen jaar, ons eerste aardappeljaar hier in Denemarken, zwaar tegengevallen. Ik heb enkele jaren geleden een ongeluk gehad en daarbij heb ik mijn schouder geblesseerd. Daar heb ik nu nog last van, vooral bij fysieke inspanning. En bij de aardappelteelt moet je toch echt onder de pootmachine klauteren of in de kipper klimmen om de laatste aardappelen er uit te krijgen of een zware zak op je rug tillen. Bovendien is het lastig om hier goede selecteurs te vinden. Mijn zoon doet al het spuitwerk, dus die heeft er ook weinig tijd voor. Dus dan moeten we krachten inhuren. Maar omdat hier weinig pootgoedteelt is, zijn hier weinig goede selecteurs te vinden. Dus zijn we gestopt met de aardappelteelt. Ook dat is ondernemen.
Lees verder onder de foto
De aardappelen van oogst 2019 zijn grotendeels voor goede prijzen weggegaan, alleen de laatste 25 ton pootgoed is het veevoer ingegaan. De hele markt is na 1 februari ingestort.
Mosterdzaad is voor ons goed te combineren met de andere gewassen. Ook qua mechanisatie past het goed; het zaad kan met de koolzaadbek worden gedorst. Bovendien hebben we op ons bedrijf een complete grasdrogerij staan.
Naast de 25 hectare mosterdzaad hebben we 60 hectare haver gezaaid op contract. Verder hebben we dit jaar 20 hectare zomergerst. De eerste kunstmest is gestrooid, 300 kg. Daarnaast hebben we 20 tot 30 kuub mest uitgereden, afhankelijk van de grondsoort en het gewas. De mest is een mix van nertsen-, koeien- en varkensmest en digestaat. We pakken alles wat we kunnen krijgen. De loonwerker rijdt het uit, voor € 1,70 per kuub.
Lees verder onder de foto
Denemarken was eerder met de maatregelen tegen corona dan Nederland. Tien dagen voor Nederland stonden hier bij de ziekenhuizen al tenten waarin coronapatiënten werden opgevangen. Wat verder meespeelt in het lage aantal besmettingen is dat hier geen carnaval is en dat Denemarken veel dunner bevolkt is. De situatie hier is vergelijkbaar met Noord-Groningen, waar ik vandaan kom. Denen houden zich ook heel netjes aan de regels. Al met al leidt dat nu tot een eerste versoepeling van de regels: de scholen gaan deels weer open.
De effecten van de coronacrisis zijn breed zichtbaar. Wat me opvalt: De varkensexport vanuit Denemarken naar China gaat ondanks de coronacrisis nog als een trein. De prijzen voor varkens zijn hier nog steeds goed. Op weg naar Denemarken of Nederland rijd ik doorgaans via Hamburg. Wat me afgelopen weekeinde weer opviel: er lag geen enkel containerschip in de haven. Er lagen twee coasters, maar voor de rest hellemaal niets. Dat is ongekend.
Op ons eigen bedrijf merken we de effecten van corona in het afzeggen van twee Nederlandse stagiaires. Ze mogen van hun opleiding nu geen buitenlandse stage doen. De Deense stagiair komt gelukkig wel.
Laten we hopen dat het allemaal niet te lang gaat duren. Want anders worden de economische gevolgen nog veel groter. Ik merk bijvoorbeeld nu al dat de voorraden bij machinefabrikanten kleiner worden. Ze halen materialen bij elkaar uit de magazijnen. Ik kan alleen maar hopen dat ook die productie weer op gang komt. Zodat we van de zomer zonder grote (mechanische) problemen de granen en het mosterdzaad van het land kunnen halen.