Russische tarwe duurder door dreigende export-stop
Rusland maakte eind vorige week bekend dat het de graanexport opschort tot 1 juli, als het exportquotum van 7 miljoen ton voortijdig is uitgeput. Het quotum wordt momenteel naar verwachting medio mei uitgeput en er zijn geen plannen om het te verhogen, aldus Oksana Lut, de Russische vice-minister van Landbouw, vrijdag.
Rusland verbood de export van tarwe voor het laatst volledig in 2010 toen de droogte de oogst trof en de wereldmarkten op zijn kop zette. Turkije, Egypte en Bangladesh zijn de grootste afnemers van Russische tarwe. Om de bevoorrading van de binnenlandse markt tijdens de uitbraak van het coronavirus te behouden, beperkte Rusland, samen met een aantal buurlanden die grote tarwe-exporteurs zijn via de Zwarte Zee, eerder in april de graanuitvoer. Ook Oekraïne besloot toen voorrang aan binnenlands gebruik te geven, en zei de export desnoods te zullen beperken.
Deze verklaringen van de Russische vice-minister leidden donderdag tot een lager dan normaal aantal Russische aanbiedingen op een Egyptische aanbesteding, omdat sommige handelaren geen bod uitbrachten vanwege de angst voor mogelijke exportverboden in het Zwarte Zeegebied. Egypte, 's werelds grootste koper van tarwe, boekte deze week 180.000 ton Russische tarwe in zijn aanbestedingen om zijn strategische reserves te midden van het coronavirus te versterken.
Half mei wordt nu in toenemende mate gezien als de datum dat het Russische exportquotum zal worden opgebruikt. „Er is inmiddels merkbare voorzichtigheid bij de verkoop van Russische tarwe op internationale markten na deze datum", aldus een Europese handelaar.