Roemenië draait graanexportverbod terug
Verwijzend naar de pandemie zei de premier dat het land „het zich niet kan veroorloven zonder tarwe te zitten vanwege de hebzucht van sommige graanhandelaren". De regering in Boekarest zegt nu dat overleg met de graansector duidelijk heeft gemaakt dat er voorlopig voor binnenlands gebruik voldoende voorraad is. De productie van tarwe- en maïs in Roemenië is vier keer groter dan de binnenlandse consumptie, en omdat er niet genoeg graansilo's in het land zijn om dit op te slaan, moet het worden geëxporteerd.
Tekort
Het verbod was echter ook een tegenvaller voor de Europese Commissie, die haar afkeuring uitte en zich bezorgd toonde over de gevolgen voor de handel binnen de interne markt. EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski zei dat de Commissie niet beschikt over informatie die erop wijst dat Roemenië te maken krijgt met tekorten voor menselijke consumptie.
Roemenië is een van de grote graanproducerende landen in Europa en heeft de grootste graanboerderij in de EU met 57.000 hectare, hoewel die eigendom is van een investeringsgroep uit de Verenigde Arabische Emiraten. De totale graanproductie van Roemenië in het seizoen 2018-19 was 26,9 miljoen ton. Het cijfer omvat 10 miljoen ton tarwe en 14,3 miljoen ton maïs, terwijl de gerstproductie in dezelfde periode ongeveer 1,9 miljoen ton bedroeg.
Voorraden op peil
Ondertussen overwegen andere landen ook de export van graan te verbieden om de voorraden in eigen huis op peil te houden, uit angst voor een tekort aan voedsel. Oekraïne heeft ook gezegd dat het de export van tarwe zal verbieden als de graanhandelaren de eerder overeengekomen verkoophoeveelheden overschrijden. Rusland is een ander land dat ook zijn graanexport heeft beperkt en graan uit zijn voorraad heeft verkocht om het aanbod aan zijn eigen meelfabrikanten en bakkers te vergroten.