‘Hoge luizendruk bewijst opnieuw het belang van neonicotinoïden in bietenteelt‘
Dankzij de paar gram actieve stof was het bietenzaad beter beschermd. „Toen hoefden ze geen insecticiden te spuiten, nu worden ze daar wel toe gedwongen. De plantjes zijn nog heel klein, maar je moet toch al rijden met de spuit. Met als gevolg dat het uiteindelijk niet één maar drie of vier insecticidebespuitingen zullen worden dit seizoen.”
En dat druist sterk in tegen het gevoel van akkerbouwers. „Ze proberen het zo goed en zo duurzaam mogelijk te doen. Maar ze worden door de omstandigheden gedwongen nu veel vaker te spuiten. En dat in een teelt waarvan het rendement onder druk staat.”
Schadedrempel overschreden
De druk is met name in het zuidwesten hoog, blijkt uit de tellingen van de Bladluizenwaarschuwingsdienst en de vangplaten verspreid over het land. „Ik heb plantjes gezien waar al meerdere groene luizen op zaten. En zoveel zwarte bonenluizen dat ze bijna niet meer op het blaadje pasten. Daarmee is de schadedrempel ver overschreden.”
Maar het is volgens Blok slechts een kwestie van tijd voor ook de rest van het land grote problemen heeft met luizen. „We hebben in week 12 de eerste luizen gevangen in het zuidwesten, sinds week 15 zien we ze in heel Nederland. Daarmee zijn de luizen drie weken eerder dan in voorgaande jaren.”
De nieuwe standaard?
Ook Sander Uwland van Bayer CropScience voorziet problemen door de hoge luizendruk. „Zorg dat je zodra de schadedrempel is overschreden zo snel mogelijk gaat spuiten, anders gaat het niet goed komen. De druk is al heel hoog. Dat er veel luizen zouden komen, was duidelijk. Maar nu al op de eerste blaadjes had ik niet verwacht.” Uwland vreest dat een vroege luizendruk de nieuwe standaard wordt in de bietenteelt.
Onderzoeker Elma Raaijmakers van het bieteninstituut IRS roept telers op heel scherp te zijn op luizen. „Zodra je een groen blaadje ziet, alert zijn. En wekelijks luizen tellen.” Het middelenpakket is beperkt. Wel is er dit voorjaar opnieuw een vrijstelling voor Batavia in de strijd tegen bladluizen en trips. Batavia is veilig voor de natuurlijke vijanden van bladluizen en trips. Belangrijk, vindt Raaijmakers. Ze benadrukt dat telers vooral geen pyrethroïden moeten inzetten. „Spaar de natuurlijke vijanden”, zegt ze met klem. „Je kunt beter een beetje schade door bovengrondse springstaarten en aardvlooien accepteren.”
Lees ook het artikel 'Alertheid vanaf het eerste bietenblaadje' in het vakblad Akkerwijzer van april