Bietenzaaien bijna gedaan, eerste overzaai een feit
Dat blijkt uit cijfers van SuikerUnie. De boeren in West-Brabant hebben in één week tijd wel een enorme slag gemaakt. Er ging zo’n 20 procent van het areaal de grond in. Ook op de noordelijke zand- en dalgronden werd stevig doorgewerkt. Daar werd zo’n 15 procent gezaaid en zit nu rond de 95 procent van het zaad in de grond.
De aanhoudende droogte maakt het zaaien van de bieten dit jaar vooral op de zware gronden een uitdaging. Zonder beregening lijkt hier het zaaien haast onmogelijk. Om deze reden hebben veel telers nog gewacht met zaaien. Op de lichtere gronden is het zaaien redelijk voorspoedig gegaan.
Opkomst
Waar in het algemeen voldoende vocht was, is de opkomst uitstekend. Daarentegen zijn er ook percelen, vooral op de kleigronden waar niet is beregend, waar nog steeds zaden droog liggen. In het zuidwesten is circa 4 mm regen gevallen. Niet voldoende, maar het helpt wel enigszins. Op de vroeg gezaaide percelen staan al grote bieten met redelijke tot goede plantaantallen, meldt Cosun.
Stuifschade
De droogte en stevige wind van de afgelopen dagen veroorzaakten stuifschade in bietenpercelen in noordoost Nederland. Inmiddels is om die reden de eerste 20 hectare overgezaaid, aldus Cosun. Volgens de verwachtingen houden de droogte en de wind nog enige tijd aan. Van alle overzaai is stuifschade vaak de aanleiding. In 2019 werd de helft van de ruim 900 hectare overzaai om die reden gedaan.