Start controle afdekking afvalhopen
Nu de eerste aardappelen boven komen, gaat de NAK weer van start met de controle op het afdekken van afvalhopen. Vanaf 15 april 2020 moeten deze zijn afgedekt. De NAK voert deze controle uit in opdracht van de NVWA. De NAK en NVWA hebben afspraken gemaakt over handhaving met behulp van een Last onder Dwangsom (LoD). Wanneer een teler in overtreding is, kan hem een dwangsom van 500 euro per dag worden opgelegd. Strafbare afvalhopen kunnen ook worden gemeld bij het centrale meldpunt. Voor aardappelafvalhopen kan dat bij het NAK Meldpunt Phytophthophora via 0900-0625 (optie 4) of teeltvoorschriften@nak.nl.
Potentiële infectiebronnen
Aardappel- en uienafvalhopen met uitgelopen planten zijn belangrijke potentiële infectiebronnen voor Phytophthora infestans in aardappelen en valse meeldauw in uien. Afvalhopen met uien kunnen bovendien al een infectiebron van koprot zijn voordat de uien zijn uitgelopen. Het is daarom wettelijk verplicht deze potentiële infectiebronnen af te dekken. Hiermee wordt voorkomen dat de ziekte zich kan verspreiden naar percelen aardappelen en uien in de omgeving. Afdekken met deugdelijk zwart landbouwplastic is een relatief goedkope en praktische oplossing. Na een jaar is de hoop onschadelijk en kan deze worden verwerkt.
Aantal waarschuwingen afvalhopen
Afgelopen jaar kregen 117 akkerbouwers een waarschuwing over een niet afgedekte afvalhoop. In 2018 ontvingen 75 akkerbouwers een waarschuwing en in 2017 121 en in 2016 92. Dit is een opvallende hoger aantal dan in 2014 en 2015 toen respectievelijk ’slechts’ 55 en 44 akkerbouwers een waarschuwing voor een niet afgedekte afvalhoop ontvingen.