Zwarte bonenluizen nu al actief in suikerbietenpercelen
Het IRS wijst suikerbietentelers erop dat in diverse regio’s reeds zwarte bonenluizen zijn aangetroffen. Net als vorig jaar is dit erg vroeg. Als oorzaak wijst het IRS naar de voorjaarstemperaturen, die ook nu relatief hoog zijn. Aangezien de schadedrempel van de zwarte bonenluis veel hoger ligt dan die van de groene bladluizen, is bestrijding niet direct nodig. Het IRS waarschuwt ervoor dat bestrijding van de zwarte bonenluis, zeker met de verkeerde middelen, meer vergelingsziekte kan veroorzaken.
Vooral zuigschade
De zwarte bonenluis is een bladluis die hoofdzakelijk zuigschade veroorzaakt. Het gevolg is dat bladeren omkrullen. Deze bladluis bevindt zich aan de onderzijde en in het hart van de bladeren in kolonies tot enkele tientallen bladluizen per kolonie. In tegenstelling tot de groene perzikluis kan de zwarte bonenluis heel slecht virus overbrengen. Daarom is de schadedrempel ook veel hoger dan voor groene bladluizen. Waar de groene perzikluis hopt van biet naar biet en zo virussen kan verspreiden, blijft de zwarte bonenluis zitten waar hij zit. Toch wordt vaak gedacht dat de zwarte bonenluis voor de verspreiding van virussen heeft gezorgd in 2019. Volgens het IRS is dit onterecht. Volgens het bietenonderzoeksinstituut blijkt uit diverse binnen- en buitenlandse onderzoeken dat de zwarte bonenluis slechts in zeer beperkte mate een van de drie virussen, namelijk het BYV, over kan brengen. De groene perzikluis kan alle drie de virussen overbrengen. In 2019 werden deze bevindingen nog eens bevestigd door analyse van de gevonden vergelingsvirussen. In het zuidwesten werd maar op een enkele plaats het BYV-virus gevonden. Volgens het IRS is het probleem dat groene perzikluizen niet opvallen. Ze worden daardoor makkelijk over het hoofd gezien als op een plant ook zwarte bonenluizen zitten. Het IRS onderstreept dat het belangrijk is om met een loep heel goed waar te nemen, ook al is met het blote oog duidelijk dat het zwarte bonenluizen zijn. Er kunnen ook groene op die plant zitten
Schadedrempel
Bestrijding wordt geadviseerd als de schadedrempel wordt overschreden. Om die te bepalen dienen op minimaal 20 bietenplanten verspreid over het perceel wekelijks het aantal zwarte bonenluizen te worden geteld. Zodra de schadedrempel wordt overschreden, is het advies om een bespuiting uit te voeren. Voor de maanden april, mei en juni is de bestrijdingsdrempel bereikt als meer dan 50 procent van de planten is bezet met kolonies van 30 tot 50 luizen. Voor de maand juli als meer dan 75 procent bezet is met kolonies van meer dan 200 luizen per plant.
Middelen
Op de website van het IRS staat een overzicht van geadviseerde insecticiden. Het IRS adviseert om voor de bestrijding van bladluizen, waaronder ook de zwarte bonenluis, nooit gebruik te maken van pyrethroïden (Decis, Karate Zeon, Ninja of Sumicidin Super). Deze middelen werken alleen als de insecten direct geraakt worden. Omdat bladluizen zich aan de onderzijde van de bladeren bevinden, kunnen ze niet direct geraakt worden en werken deze middelen dus niet. Deze middelen doden helaas wel de natuurlijke vijanden. Het gevolg is dat bladluispopulaties alleen maar sneller zullen groeien.