Europarlement: Landbouw ook in corona-herstelfonds
In een niet-bindende resolutie herhaalt de Landbouwcommissie dat het bezwaren heeft tegen GLB-bezuinigingen, en dat het bedrag voor landbouwbeleid op het huidige niveau moet worden gehandhaafd. In eerdere documenten is door de EU-Commissie een miljardenbezuiniging op GLB ingeboekt. Bovendien moeten er nu honderden miljarden extra aangeboord worden voor een corona-megahulppakket. De resolutie om níet te bezuinigen komt half mei in stemming in het voltallige Europarlement, nádat de nieuwe begrotingen 2021-2027 zijn gepresenteerd.
Unaniem
Omdat niet te verwachten valt dat de nieuwe begrotingen op tijd gereed zijn, heeft de Landbouwcommissie er alvast unaniem mee ingestemd dat de huidige regels en procedures voor GLB ook volgend jaar (2021) worden toegepast. En voor alle zekerheid hebben ze dat ook alvast voor 2022 besloten.
Zoals te verwachten viel, bepleiten de EP’ers verder dat de agrarische sector ook toegang kan krijgen tot het nieuwe corona-herstelfonds, zodat boeren net als andere bedrijfstakken vergoedingen kunnen krijgen voor inkomensverlies door ongunstige weersomstandigheden en van uitbraken van dier- of plantenziekten of andere plagen.
Hervorming landbouwbeleid versus Green Deal
Het parlement waarschuwde eind vorig jaar al dat uitstel van de EU-langetermijnbegroting de EU-burgers en bedrijven zou schaden en drong er bij de Commissie op aan een noodplan in te dienen. De hervorming van het Europese landbouwbeleid hangt nauw samen met de aangescherpte plannen voor Milieu- en Klimaatbeleid in de Green Deal, en dat is weer afhankelijk van de EU-begroting op lange termijn 2021-2027. Daarover moeten uiteindelijk de 27 regeringen, de Europese Commissie en het Europees Parlement het met elkaar eens worden.