
‘Meer preventieve bescherming nodig tegen agressieve Phytophthora-stam’


WUR Open Teelten Lelystad
UPL heeft de combinatie van Proxanil en Tridex DG-Penncozeb in 2019 getest in een wekelijks schema bij zeer hoge ziektedruk bij Wageningen University&Research in Lelystad. In deze proef is beregend en kunstmatig geïnfecteerd met Phytophthora. Marcel van Doorne (UPL Benelux): “Vorig jaar hebben we Proxanil in combinatie met heel veel preventieve middelen getest bij WUR Lelystad. Daaruit bleek dat de combinatie Proxanil met mancozeb in het preventieve schema het sterkste is. Ook als het gaat om resistentiemanagement en preventie tegen Alternaria.”
Positionering
UPL adviseert voor de beste preventieve bescherming tegen de aardappelziekte Phytophthora Infestans een blok van vier bespuitingen met Proxanil plus Tridex DG/Penncozeb in blok twee. Bekend is dat juist deze periode kritisch is voor Phtytophthora ontwikkeling. Juist in deze periode is het belangrijk om preventief een sterke combinatie in te zetten. Van Doorne: “Ons advies is dus Proxanil plus mancozeb toe te dienen om problemen voor te blijven. Ook als je nog geen zichtbare vlekken in je perceel ziet. In deze periode komt ook het tweede voordeel naar voren. De toevoeging van de mancozeb bevattende fungiciden Tridex DG of Penncozeb DG zorgt ervoor dat een vroege aantasting door Alternaria voorkomen wordt.”
Stopbespuiting met Proxanil achter de hand
UPL adviseert vier bespuitingen, terwijl volgens het etiket Proxanil zes keer toegepast mag worden. “Zo houd je altijd twee bespuitingen achter de hand mocht het toch in de loop van het seizoen uit de hand lopen met Phytophthora. Het is het enige brandweermiddel dat we hebben op dit moment, dus het is zeker verstandig nog iets achter de hand te houden.”
Korter spuitschema
Van Doorne zag in Lelystad ook dat Proxanil in combinatie met mancozeb een goede werking gaf op Phytophthora in een 7-daags spuitschema: “We zien dat bij de nieuwe stammen de schimmels agressiever zijn dan bij de oudere stammen, waardoor het spuitschema regelmatig teruggebracht moet worden naar een kortere interval. Dit is een nieuwe situatie en dat vraagt om effectieve middelen die de stammen direct aanpakken, maar ook op de langere termijn zorgen voor bescherming van de aardappelplant.”
Proxanil is momenteel het enige middel in Nederland en België dat gebruikt kan worden als er Phytophthora-vlekken in een perceel geconstateerd worden. De teler kan met Proxanil een stopbespuiting uitvoeren om verspreiding te voorkomen. Van Doorne: “Er zitten natuurlijk wat voorwaarden aan het gebruik. De actieve stoffen cymoxanil en propamocarb hydrochloride zijn middelen die gespoten moeten worden op een vitaal (en groen) gewas.”
“Het is niet de goedkoopste oplossing, maar uit de geteste objecten bij WUR zagen we dat een tijdige behandeling tonnen opbrengst kan schelen. Als de Phytophthora eenmaal in de knol zit, dan mogen ze niet meer in de bewaring. Niet op tijd de juiste bestrijding uitvoeren met Proxanil plus mancozeb tegen Phytophthora en Alternaria kan dus rampzalig aflopen. Wij zeggen dan ook richting de ardappelteler als het gaat om Phytophthora bestrijding in aardappelen: Voorkomen is beter dan genezen!"
Meer informatie
Voor vragen kunt u contact opnemen met Crop Manager Marcel van Doorne via 06-22853082 of m.vandoorne@upl-ltd.com.