Nieuwe buitenlandse oogst in Belgisch winkelschap: ‘Koop aardappelen bij de boer’
Op peildatum 1 april lag er in de Belgische bewaarplaatsen nog 1,7 miljoen ton aardappelen, waarvan 500.000 ton vrij, die als gevolg van de coronacrisis in de knel zijn gekomen. Guy Depraetere van het ABS verwacht dat een deel van deze grote hoeveelheid aardappelen nog wel opgehaald zal worden door de verwerkende industrie, maar voor een groot deel van deze oogst zal het einde oefening zijn. „Die vrije aardappelen zijn normaal gesproken geen probleem, maar nu de fabrieken op halve kracht draaien, zijn ze over.”
Impact van verbod op muziekfestivals
België is de grootste exporteur van de wereld van aardappelproducten, maar die export valt door de coronacrisis weg. Maar ook het abrupte einde aan de grote muziekfestivals en evenementen is een harde klap voor de Belgische aardappelsector, geeft het ABS aan: De Belgische frites staat immers op het hoofdmenu van menig festivalganger. „Hierdoor is de aardappelprijs gekelderd van 14 euro naar 1 euro.”
De verkoop van tafelaardappelen loopt wel door. Maar tot zijn schrik ziet Depraetere dat in de supermarkten volop aardappelen van oogst 2020 uit het buitenland worden aangeboden. „Dat is de doodsteek voor onze sector.” De verkoop van deze buitenlandse aardappelen doet des te meer zeer, omdat het ABS eerder een oproep heeft gedaan aan de Belgische retail om vooral aardappelen in het schap te leggen.
Kopen bij de boer om de hoek
Het ABS roept consumenten op Belgische aardappelen te kopen. In de supermarkt, of nog beter, rechtstreeks bij de boer. „Daarmee zullen we niet die berg aardappelen weg kunnen werken, maar het is in ieder geval een steun in de rug voor de Belgische boeren.” En wie dan toch bij de boer om de hoek is, kan ook naar de boer om die andere hoek gaan die lekkere groenten, melk, fruit of vlees verkoopt, voegt het ABS daar aan toe. „Een beetje chauvinisme op zijn tijd doet de boer en onze eigen economie echt geen kwaad.”
De Belgische aardappelsector heeft nog geen toezegging van de overheid over een compensatieregeling, zoals in Nederland voor de fritesaardappelketen is getroffen. Het ABS hoopt nog wel op een spoedig positief bericht vanuit Brussel. „We zijn nog bezig met de onderhandelingen.”