Column: Henk Nienhuis: Pechtold
Dat groene landbouwgeld is allemaal verdampt, zei hij letterlijk. Ja, zo gaat dat Pechtold, als de politiek maatregelen bedenkt en de werkwijze bepaalt en vastlegt in wetgeving. Met de in de wet vastgelegde zaai-, maai- en toedieningsdata hebben we in de praktijk vaak de grootste moeite. Als boer zouden we het graag nét even anders doen. Maar al te graag op grond van bodemgesteldheid of verwachte weersomstandigheden, voor het beste resultaat.
Wij boeren willen wel, maar de politieke regels belemmeren dat maar al te vaak. Boeren weten dat het zo niet gaat werken. Het is soms zelfs schadelijk voor het beoogde doel. Neem bijvoorbeeld de bloemrijke akkerranden. Het nuttig effect van roofinsecten is vaak niet verder te merken dan een aantal meters in het perceel. De rest van het perceel wordt gewoon aangetast, besmet of kaalgevreten. De politiek denkt dat er afspraken zijn te maken met wolven, ganzen en insecten over looproutes en verblijfsgebieden. Pechtold heeft niet de ruggengraat om te zeggen dat landbouwgeld verdampt is, omdat hij voorstander was van dit soort maatregelen.
Wij boeren willen wel, maar de politieke regels belemmeren dat maar al te vaak.
In de praktijk is gebleken dat sommige beestjes helemaal niet uit die akkerranden komen. Dat omdat de biotoop daar zo lekker en fijn is dat ze niet verder het perceel intrekken. Dat de biodiversiteit op termijn tegenvalt, vindt zijn oorsprong in het feit dat de sterkste planten uiteindelijk gaan overwoekeren. In de praktijk weten we hoe die randen veronkruiden en met de grootste moeite weer zijn te bewerken. Over grote afstanden verwaaien de onkruidzaden en blijven daar nog jaren kiemkrachtig. Gevolg is dat wij weer meer moeten spuiten, terwijl we zo graag minder willen.
Zou zo’n Pechtold en aanverwante parlementariërs zich ook weleens verantwoordelijk voelen voor wat ze bedacht hebben? Uit de opmerkingen van de deskundigen over de corona-aanpak kunnen we wat leren. Preventief handelen en op afstand houden. En vooral luisteren naar de deskundigen uit de werkpraktijk.
Ook van Pechtold kunnen we wat leren. Hij heeft geen klap verstand van landbouw, maar pakt wel de tijd om zich in de media negatief te uiten. Nu staat hij aan het hoofd van het CBR. Heeft hij ook weer verstand van, maar de problemen zijn daar nog lang niet opgelost. Het lijkt erop dat je als vooraanstaand stoppend politicus recht hebt op dit soort baantjes.
Hij heeft geen klap verstand van landbouw, maar pakt wel de tijd om zich in de media negatief te uiten.
Met de aanpak van de corona lijkt het de goede kant op te gaan. De regering luistert naar de adviezen van de deskundigen en nemen op grond daarvan besluiten. Zo moet het.
Tot slot: Er worden door de provincie Brabant boerderijen opgekocht voor de stikstofruimte om bouwprojecten weer vlot te trekken. Plantenteelt omruilen voor asfalt en beton. Wie kan me uitleggen dat dat beter is voor het milieu.