ZLTO praat telers bij over compensatieregeling: „We kunnen nog geen enkele garantie geven.”
De ZLTO houdt vanavond een webinar voor zijn leden over de compensatieregeling voor fritesaardappelen. Half april maakte minister Carola Schouten van LNV bekend dat er voor compensatie van de schade door de coronacrisis een budget van 50 miljoen euro beschikbaar komt voor de aardappeltelers. Maar veel meer dan dat is er nog niet bekendgemaakt. En dat maakt het voor veel telers lastig, weet Ten Cate. In de webinar wil de ZLTO zijn leden bijpraten over de stand van zaken van deze conceptregeling, de inzet van (Z)LTO, het handelingsperspectief en de benodigde bewijslast voor de teler.
Bewijsmateriaal verzamelen
Wie met het oog op de kwaliteit moet uitschuren doet er verstandig aan zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen, zegt Ten Cate. „We weten dat de compensatieregeling met terugwerkende kracht wordt uitgevoerd. Als je de aardappelen afvoert via een legaal bedrijf, bijvoorbeeld GMP-gecertificeerd, je bewaart je weegbonnen, facturen en vrachtbrieven dan hoeven er in principe achteraf geen ongelukken te gebeuren om in aanmerking te kunnen komen voor de compensatieregeling”, is zijn inschatting. „Dan heb je het maximale gedaan om aan de eisen te voldoen.”
Ook Ten Cate zelf hoopt in aanmerking te komen voor de compensatieregeling. Hij heeft nog 750 ton fritesaardappelen in de bewaring liggen, deels vrij, deels op contract. Hij hoopt dat in ieder geval nog een deel van de gecontracteerde aardappelen wordt opgehaald door zijn afnemer. De aardappelen zijn nog van redelijke kwaliteit. „Ik laat ze dan ook nog even liggen.”
Op het ministerie van LNV wordt de laatste hand gelegd aan de aangekondigde compensatieregeling voor fritesaardappelen. BO Akkerbouw heeft er vertrouwen in dat de regeling op zeer korte termijn bekend kan worden gemaakt. Directeur André Hoogendijk: „Afgelopen twee weken zijn er verschillende concepten langsgekomen. Uiteindelijk telt alleen de definitieve tekst in de Staatscourant. Daar is het wachten nog even op. We verwachten snel uitsluitsel.”
België wil ook compensatieregeling
De Belgische aardappelsector volgt met argusogen de ontwikkelingen in Nederland. De Belgen hebben namelijk nog geen enkele toezegging voor een eventuele compensatieregeling. Er is wekelijks contact met de Belgische boerenbond, zegt Ten Cate. „Zij vinden dat wij het hier goed voor elkaar hebben. En ze hopen dat ook hun regering met een soortgelijke regeling komt.” In België ligt volgens schattingen een nog grotere voorraad onverkoopbare fritesaardappelen dan in Nederland. „Het zou fijn zijn als er een goede Europese regeling komt, zodat al deze aardappelen van de markt gehaald kunnen worden. Anders hebben we er met oogst van 2020 ook nog last van.”