Wojciechowski wijst groter agrarische EU-coronapakket af, onvrede groeit
Grootste struikelblok is dat Wojciechowski tot nu toe bij de Europese Commissarissen onvoldoende extra geld kan lospeuteren voor allerlei agrarische noodgevallen. Er zal nu zelfs aanstaande maandag een extra commissievergadering over worden gehouden, ditmaal achter gesloten deuren.
Schotse en Deens melk, Poolse uien en aardappelen
Er wordt gevraagd om dringend Europees ingrijpen, bijvoorbeeld voor de export van Griekse rozijnen, het wel opkopen van miljoenen liters Schotse ef Deense melk, de groeiende voorraden Franse en Spaanse wijnen of wegrottende Poolse uien en aardappelen of Franse kaasjes. Nadat de Europarlementariërs de afgelopen maand al twee brandbrieven 'op hoge poten' hadden geschreven, kon Wojciechowski niet veel anders dan het verwijt opnieuw deels terugkaatsen. Aan de ene kant verzetten de Europolitici zich er altijd tegen als hij binnen zijn begrotingen en fondsen wil bezuinigen of verschuiven; dan kunnen de agrarische EP’ers nu niet als rupsjes-nooitgenoeg alleen maar om meer blijven vragen, zo is zijn verdedigingslinie.
Bovendien heeft Wojciechowski meermaals duidelijk gemaakt dat veel van de gevraagde steunpakketten nátionale bevoegdheden zijn, en dat de EU meermalen op de vingers is getikt als Brussel zich met nationale kwesties dreigde te gaan bemoeien. Voor daadwerkelijk ingrijpen in de markt is toestemming van ministerraden nodig, en die ministers pleiten vooral voor hún nationale agrarische bedrijfstak. En de Landbouwcommissie heeft nog lang niet aangetoond dat hun wensen en verlangens gesteund worden door een meerderheid van het EP.
Mega-coronaherstelfonds
Voor Wojciechowski speelt ook mee dat de 27 EU-Commissarissen momenteel verwikkeld zijn in één van de grootste Europese financiële en operationele reorganisaties van de afgelopen decennia, en werken aan de samenstelling van een mega-coronaherstelfonds, en dat Wojchiekomwski daar misschien wel tientallen miljarden zal moeten inleveren.
Bovendien kan Wojciechowski tegenover de ontevreden Landbouwcommissie aantonen dat hij de afgelopen weken wel degelijk resultaten heeft geboekt, waardoor het de EU-landen vrijstaat om (weliswaar voor eigen nationale rekening, red.) allerlei tijdelijke uitzonderingen op EU-regels te maken. De Landbouwcommissie noemde dat nieuwste EU-hulppakket voor boeren ‘een goede eerste stap’, maar het moet wel worden opgevolgd met verdere acties en geld, zeiden ze donderdag tegen Wojciechowski. Ze waren verontrust over het gebrek aan geld om zijn laatste EU-reddingspakket te ondersteunen. Wojciechowski hield vol dat de Commissie 'heeft gedaan wat momenteel mogelijk is' om 'te garanderen dat de problemen worden aangepakt'. Hij erkende dat 'het pakket waarschijnlijk niet helemaal bevredigend is', maar maakte duidelijk dat ook hij 'moest kiezen' om 'zoveel mogelijk mensen te helpen' waar 'de problemen het grootst zijn'.
Brief van veertig Europarlementariërs
In de vergadering werd ook de brief besproken van veertig Europarlementariërs van vrijwel alle partijen uit twaalf agrarisch-georiënteerde landen, waarin ze vragen om de planten- en bloementeelt alsnog in aanmerking te laten komen voor tijdelijk corona-overbruggingskrediet. In de brief wordt gewaarschuwd voor een domino-effect. De laatste tijd zijn veel festiviteiten en evenementen afgelast waardoor de bloemen- en plantensectoren grote verliezen lijdt. Het domino-effect brengt de gehele sector aan de rand van de afgrond, aldus de brief, die ook is ondertekend door de vier Nederlandse Europarlementariërs in de Landbouwcommissie, Annie Schreijer-Pierik (CDA), Jan Huitema (VVD), Bert-Jan Ruissen (SGP) en Peter van Dalen (ChristenUnie).