Poolse experts vrezen tekorten: 'Land exporteert te veel graan'
Er wordt geschat dat in maart nog 588.000 ton export werd uitgevoerd, vergeleken met 202 ton vorig jaar, en in april ging 400.000 ton naar het buitenland.
De verklaring is de hoge prijs die momenteel betaald wordt op de internationale graanmarkt. Een analist bij Bank Santander zei dat het bevriezen van de export uit Rusland en Kazachstan de angst voor voedseltekorten doet toenemen. Zuid-Afrikaanse en Arabische kopers hebben hun aankopen inmiddels verhoogd om een veiligheidsmarge te vormen.
Aanhoudende droogte
Ondertussen woedt in Polen op dit moment niet alleen de corona, maar ook een grote aanhoudende droogte. Daarom zegt de voormalige minister van Landbouw, Marek Sawicki, dat de enorme graanexport een zeer grote fout is. Andere deskundigen wijzen er ook op dat buitensporige uitvoer kan leiden tot graantekorten in de herfst. Poolse BNP Paribas-analisten voorspellen bovendien dat de droogte een directe impact zal hebben op de graanoogst, waardoor de prijzen kunnen stijgen. Dit kan in de winkelschappen duurder brood en pasta betekenen. Niet alleen hogere grondstofprijzen voor landbouwproducten, maar ook arbeidskosten of moeilijkheden veroorzaakt door transportbeperkingen zullen de prijsverhoging voor graanproducten beïnvloeden - zo analyseren de Poolse bankanalisten.
Vooral lentesoorten, waaronder maïs, lopen risico. Het gebrek aan water in de oppervlaktelaag belemmert de kieming aanzienlijk en beperkt de plantengroei in verdere stadia. Als er half mei onvoldoende regen valt, kan de opbrengst rond de 40 procent liggen. De lentesoorten maken ongeveer 30 procent van de Poolse granen uit; ongeveer 70 procent van de in Polen geteelde granen zijn wintervariëteiten. Analisten van BNP Paribas verwachten dat de tarweoogst, het belangrijkste gewas dat in Polen wordt geteeld , op een vergelijkbaar niveau zal liggen als in 2019 en circa 11 miljoen ton zal bedragen. Nog maar vier weken geleden werd nog een stijging van vijf procent verwacht.
Retentieprogramma
De Poolse president Andrzej Duda verzekerde vrijdagavond in een televisietoespraak dat hij er alles aan zou doen om ervoor te zorgen dat de rechtstreekse betalingen aan Poolse boeren gelijk blijven aan het huidige EU-gemiddelde. De president reageerde daarmee op toenemende onrust in de Poolse agrarische sector. Voor hen zijn die jaarlijkse EU-subsidies uit het GLB-fonds van levensbelang. Duda voegde eraan toe dat hij eerder voorschotten wil betalen voor zulke rechtstreekse betalingen aan boeren. Volgende week zondag zijn er presidentsverkiezingen in Polen.
Duda betoogde dat er, gezien de droogtecrisis, een retentieprogramma in Polen nodig is. Hij kondigde de bouw aan van negen grote water-opslagreservoirs, evenals een reeks kleine. „We moeten de aanpak van water in Polen veranderen”, zei Duda. Hij benadrukte dat water beter beheerd en bewaard moet worden.