‘Transitie naar kringlooplandbouw gaat nu veel langer duren’

De groep in de Hoeksche Waard telt tien leden. Projecten die voor 1 januari waren ingezet, worden voortgezet, nieuwe initiatieven worden opgestart en waar nodig wordt expertise ingehuurd. Zo loopt er nog een project samen met de gemeente en de provincie Zuid-Holland. De kosten hiervan betalen door de deelnemende telers zelf. En vooral dat laatste is een zorgpunt. „Dat houdt natuurlijk wel een keertje op. Ik hoop dat daar snel duidelijkheid over komt.”
Met het einde van Veldleeuwerik per 1 januari 2020 zijn de telersgroepen in een soort vacuüm terechtgekomen, vindt hij. „Minister Schouten heeft een verkenner aangesteld om een rapport op te stellen over mogelijkheden om verder te gaan. Dat rapport ligt er, maar daar hebben we nog geen reactie op gekregen. Er had al een plan moeten liggen toen Veldleeuwerik ophield. Het is heel jammer dat het niet vlotter gaat.”
In de kou gezet
Van Dueren Den Hollander begrijpt niet dat overheid en bedrijfsleven vragen om verduurzaming maar daar vervolgens niet aan willen bijdragen. Minister Schouten wil naar kringlooplandbouw, maar een initiatief als Veldleeuwerik wordt in de kou gezet, stelt hij. „Ik snap niet dat de minister hier geen geld voor beschikbaar wil stellen. De transitie naar kringlooplandbouw gaat hierdoor veel langer duren.”
Het gebrek aan financieringsmogelijkheden dwong het agrarisch kennisnetwerk Veldleeuwerik per 1 januari zijn activiteiten te beëindigen. „Het is doodzonde dat Veldleeuwerik ter ziele is gegaan. Het is precies wat de minister wil.” Dat geldt wat hem betreft ook voor de afnemers. „Ze roepen wel om duurzame teelt, maar ze zijn in de loop der tijd allemaal afgehaakt.” Het aantal deelnemende ketenpartners van Veldleeuwerik nam de laatste jaren sterk af. Enkele jaren geleden waren dit er nog 60, vorig jaar stond de teller op 37, waarvan een aantal had aangekondigd zijn samenwerking op korte termijn te beëindigen. „Uiteindelijk gaat het toch allemaal om de centen.”