‘Late zaai cichorei heeft gevolgen voor opbrengst’
Dat meldt Jan-Kees Boonman van het IRS. „Op de klei- en zavelgronden zorgde de harde grond ervoor dat er niet overal een goed zaaibed kon worden gemaakt. Het zaad kon daarnaast in de droge toplaag moeilijk ontkiemen.” Het probleem speelde ook op de enkele Limburgse cichoreipercelen met lössgrond. Op zand- en dalgronden kon volgens Boonman op tijd worden ingezaaid en werd over het algemeen een goede veldopkomst bereikt.
De neerslag van afgelopen week maakte dat het zaaien weer op gang kwam. Boonman laat zich niet uit over exacte aantallen, maar „er is nog een paar procent van het areaal in Nederland te gaan.” Door de neerslag zal de kieming van droogliggend zaad op al gezaaide percelen ook op gang gekomen zijn. „Doordat de bodemtemperatuur door het zonnige weer hoog is, kan de kieming en opkomst snel verlopen.”
Bodem opgewarmd
Duidelijk is wel dat op deze percelen het groeiseizoen korter zal zijn dan vooraf gedacht. Boonman: „Theoretisch gezien zal de opbrengst bij zaai in eerste helft van mei 15 tot 30 procent lager zijn vergeleken met zaai op 1 april.” Het opbrengstverlies is echter van meerdere factoren afhankelijk. „Het plantaantal is van grote invloed op de opbrengst. Doordat de bodem al verder is opgewarmd, is bij laat zaaien een hoog plantaantal behalen vaak iets gemakkelijker. Daarnaast kan het zijn dat bij laat zaaien een eerste kiemgolf aan onkruiden al gepasseerd is. Hierdoor hoeven minder herbiciden worden ingezet na opkomst van het gewas, waardoor laat gezaaide cichorei minder geremd wordt in de groei.”
Groeiachterstand
Boonman adviseert later gezaaide cichorei niet te vroeg te leveren. „Vooral als laat gezaaide cichorei al gerooid wordt in september, is het effect op de opbrengst het hoogst. De cichorei is op dat moment nog niet in staat geweest om de opgelopen groeiachterstand voldoende in te halen. Bij later oogsten krijgt het gewas de kans om deze groeiachterstand nog grotendeels in te halen.”
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Susan Rexwinkel