Bescherm uw tarwe tegen graanhaantje en bladluizen
Voor een maximale opbrengst is het van essentieel belang om het vlagblad zolang mogelijk groen te houden. Naast verschillende bladschimmels is er ook nog de larve van het graanhaantje dat voor schade aan het vlagblad kan zorgen.
Hoe ziet de larve eruit?
De larve van dit glanzend blauwe kevertje vreet langwerpige gangen tussen de bladnerven. De larven van het graanhaantje verschijnen meestal in de maand mei en kunnen het vlagblad flink beschadigen.
Bladluizen vormen niet ieder jaar een probleem. De ontwikkeling van de plaag hangt natuurlijk van het weer en de temperaturen af. Wanneer er veel bladluizen zijn, wordt zuigschade zichtbaar. Er ontstaan dan gele plekken op de bladeren. De bladluizen scheiden honingdauw uit. Deze ligt als een glimmende massa op de bladeren en aren, die dan kleverig aanvoelen. Hierop ontwikkelen zich schimmels. Bladluizen kunnen ook virussen overbrengen (bijv. het gerstevergelingsvirus).
Wees altijd alert gedurende de zomer. Grote bladluisdichtheden kunnen voor opbrengstverliezen van 200 tot 600 kg per ha zorgen.
Ons advies:
- Voorkom schade door bladluis en graanhaantje
- Voeg Karate Zeon® in een dosering van 0,05 l/ha aan de T2 bespuiting met Elatus® Era toe
- Door een bespuiting met Karate Zeon in het vlagbladstadium blijft het gewas vrij van deze plagen en er hoeft er geen aparte bespuiting in de aar meer te worden uitgevoerd.