Water: hoe krijgen we het op de juiste plek?
Met name zandgronden en gronden met een hoog percentage aan organisch materiaal zijn gevoelig om waterafstotend te worden. Wanneer het vervolgens regent of er wordt beregend, zal het water zich via bestaande stroombanen bewegen. Hierdoor blijven bepaalde zones in het bodemprofiel droog: de waterverdeling is niet goed en de wateropnamecapaciteit van de wortels wordt niet optimaal benut.
In aardappelruggen is dit een bekend fenomeen. De gehele rug droogt uit en bij een regenbui of beregening wordt in het beste geval alleen het bovenste gedeelte nat, terwijl er (onder)in de rug droge zones overblijven.
H2Flo is een product dat ervoor zorgt dat waterafstotende grond het water weer makkelijker opneemt, zodat het water zich beter verdeelt en dieper de rug in trekt.
In onderstaande foto’s is het effect van H2Flo nagebootst in een rug zand met de afmeting van een aardappelrug. Een gelijke hoeveelheid water is op beide ruggen toegediend, vervolgens is de rug na ongeveer een halve dag doorgesneden.
Proef 2019
In 2019 is op het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw (V.d. Borne in Reusel) een combinatieproef gedaan met Agrocote Max (ICL’s gecoat ureum) en H2Flo op een lichte zandgrond.
Op deze zandgrond met een relatief hoog percentage organische stof zijn de resultaten erg goed gebleken: ongeveer 7% meeropbrengst bij H2Flo bovenop de standaardpraktijk en ongeveer 12% meeropbrengst bij H2Flo bovenop een strategie met Agrocote Max. De twee maatregelen lijken elkaar in 2019 te hebben versterkt.
Advies
Toepassingsadvies aardappelen
Pas H2Flo met de veldspuit toe in 2 toepassingen: 2,4 liter bij opkomst en een maand later nogmaals 2,4 liter. Graag verspuiten met veel water: 1000 liter per hectare vlak vóór een regenbui of een beregeningsbeurt.
Zo krijgt u H2Flo in de toplaag van de grond waar het zijn werk moet doen. Bij gebruik van bovenstaand schema is de verwachte duurwerking vanaf de eerste toepassing tussen de 2-3 maanden.