Maïs: Oud vanggewas zorgt voor achterstand
Tijdens mijn rondjes hardlopen zie ik meer en meer percelen maïs die niet zijn geploegd en waar het vanggewas van afgelopen jaar doorgegroeid is, terwijl de maïs nog op moet komen.
Geen goede zaak. De maïs staat dan vanaf het begin op achterstand. Men ziet dit pas op een veel later tijdstip.
verteld André ten Heggeler, Crop Advisor bij Syngenta.
Het wordt een uitdaging om deze ver ontwikkelde grassen nog aan te pakken. Op de kopakkers zien we dat het probleem daar vaak nog groter is. Ook al wordt geploegd, is het gras moeilijk onder te werken.
Een overblijvend of slecht bestreden vanggewas is niet wenselijk om meerdere redenen:
-
Het vanggewas groeit en maakt gebruik van de beperkte hoeveelheid mest die eigenlijk voor de maïs bestemd moet zijn.
-
Grassen vormen samen met de onderzaai al vroeg in het jaar een prachtige plek voor de kniptorren om hun eitjes af te zetten. Het gevolg is dat we problemen krijgen met ritnaalden die over meerdere jaren last kunnen veroorzaken. Niet te vergeten dat de middelen om ritnaalden te bestrijden steeds schaarser worden en minder effectief werken dan de produkten die voorheen beschikbaar waren
Maïs telen is een specialisme, waarbij men niet automatisch ervanuit kan gaan dat met een paar teelthandelingen het eindresultaat optimaal is. Het is veel meer dan alleen het beste ras kiezen en de loonwerker laten zaaien en spuiten. Maak een teeltplan van wat er allemaal moet gebeuren.
Mijn tip voor de aanpak:
Het probleem van snelle hergroei van het oude vanggewas, adviseer ik om voldoende Milagro in de mix mee te nemen om de grassen niet de overhand te laten krijgen.
Voeg in dit geval 0,75 l/ha Milagro toe aan de middelenmix, anders wordt de controle van het gras erg lastig. Dit kan uiteraard alleen als je grasonderzaai doet op kniehoogte van de maïs of na de oogst.