Fotoserie: Volle bak bij de aardappeldrive-in in Mijnsheerenland en Dronten
Het was voor de Flevolandse broers De Regt de eerste keer dat ze een drive-in hadden op het bedrijf. Maar het is zo goed bevallen, dat ze er nog wel even mee door willen gaan. „Zo lang de aardappelen in de bewaring goed blijven. Ik denk dat het dan tot in juni nog wel kan”, zegt Peter. Klanten kopen of een zak aardappelen of een zak vers gesneden frites in de schil. Maar het is ook mogelijk om aardappelen voor derden te kopen: er loopt namelijk een actie voor de Voedselbank. „De klanten kopen een bepaalde hoeveelheid aardappelen die ze willen doneren en wij verdubbelen die hoeveelheid.” Het ging boven verwachting, vertelt Peter de Regt enthousiast. Er kwamen meer dan 200 klanten uit de wijde omgeving, van Almere tot Urk.
Lees verder onder de foto
Ook bij akkerbouwer Johan Kruijthoff liep de drive-in heel goed. Klanten reden hier door de schuur om hun bestelling te doen: naast fritesaardappelen en versgesneden frites waren er tafelaardappelen en uien te koop. Op speciale ‘parkeerplaatsen’ konden ze contactloos betalen en werd de gekochte waar in de kofferbak gelegd. Daarbij kregen ze uitleg over de geschiedenis van de uit 1937 stammende boerderij. Dat leverde buitengewoon positieve reacties op, vertelt Kruijthoff. „We waren er aanvankelijk op in gesteld om de klanten zo snel mogelijk door de schuur te krijgen, maar de mensen wilden liever zo langzaam mogelijk er doorheen.”
De klanten kwamen uit stedelijke gebieden als Rotterdam en Spijkenisse, maar ook uit de Hoeksche Waard zelf. Ze waren volgens Kruijthoff oprecht geïnteresseerd. „Ze hadden gehoord dat er een overschot aan aardappelen was, en daar wilden de meesten graag meer over horen.”
Lees verder onder de foto
De Regt heeft zo’n 300 ton onverkoopbare Innovators in de schuur liggen. Een deel hiervan was verkocht aan de fastfoodketen Five Guys, maar de voorraad wordt niet meer opgehaald. „Het enige alternatief was veevoer. En dat vind ik toch wel zonde van deze mooie aardappelen.” Hij is op zich blij met de compensatieregeling die het ministerie van landbouw in het leven heeft geroepen, maar is bang dat het voor individuele telers niet meer dan een doekje voor het bloeden zal zijn. „Ik denk dat je 6 cent per kilo krijgt. De kostprijs van deze aardappelen is zo’n 12 tot 13 cent.”
Lees verder onder de foto
Kruijthoff heeft samen met zijn maten in het grote akkerbouwbedrijf Novifarm nog een flinke voorraad fritesaardappelen in de bewaring liggen. „De bewaarschuren zitten nog nagenoeg vol, de helft hiervan is vrij. De prijzen waren in korte tijd gekelderd, dus wij waren op zoek naar een mooie manier om nog iets met deze goede aardappelen te doen.”
Kruijthoff heeft al circa tien jaar bij zijn boerderij een winkel voor de verkoop van aardappelen. De garage is hiervoor omgebouwd tot boerderijwinkel. Hij bespeurt zeker in deze coronatijd een groeiende belangstelling van consumenten voor het kopen bij de boer. „Mensen gaan meer nadenken over waar hun voedsel vandaan komt.”
De Regt heeft geen huisverkoop, en hij is enthousiast over de opgedane ervaringen afgelopen zaterdag. Wat hij vooral mooi vindt is dat dit een mooie gelegenheid biedt om consumenten te vertellen over het leed dat zich momenteel afspeelt bij veel telers van fritesaardappelen. „Je merkt dat mensen dat wel waarderen.”
Beide drive-ins zijn zaterdag 16 mei opnieuw geopend
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Peter de Regt, Johan Kruijthoff