Europese Farm to Fork-strategie blijft vaag
De Farm to Fork (boer tot bord)-strategie is, als onderdeel van de Europese Green Deal, een speerpunt van de huidige Europese Commissie. Stella Kyriakides, Europees Commissaris voor Volksgezondheid en Voedselveiligheid, is hiervoor verantwoordelijk. Maandag ging ze erover in debat met de landbouwcommissie van het Europees Parlement.
De landbouw moet veranderen, vertelde ze de parlementariërs. Met de uitdagingen van afnemende biodiversiteit en klimaatverandering moeten consumptiepatronen veranderen; 'business as usual' is geen optie. Verandering zal niet makkelijk zijn, meende ze, maar is wel noodzakelijk.
Het parlement wilde echter meer weten dan deze gemeenplaatsen. Volgende week woensdag is de officiële presentatie van de Farm to Fork-strategie, maar de verwachting was dat Kyriakides in de aanloop daarnaartoe alvast iets meer houvast kon bieden dan het uitspreken van vage idealen. Maar dat houvast kregen ze niet.
Veel vragen, geen antwoorden
„Een duurzame productie krijg je enkel als die ook economisch onderbouwd is", stelde Herbert Dorfmann. „Hoe zorgt u dat we niet naar een economie gaan waar enkel degenen die bovengemiddeld verdienen, kwalitatief goed eten kunnen krijgen?" Kyriakides bleef het antwoord schuldig.
„Als we het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met de helft moeten verminderen, hoe zorgt u dan dat er laagrisico-alternatieven beschikbaar zijn?" vroeg Ulrike Muller. Antwoord kreeg ze niet.
Zo kregen parlementsleden ook geen antwoord op de vragen of de verhoogde eisen voor boeren binnen de EU hun weerslag zouden vinden in verhoogde eisen aan geïmporteerd voedsel, zodat boeren eerlijk kunnen blijven concurreren. Of op de vraag hoe de Europese Commissie dacht de extra kosten die boeren met deze strategie moeten maken, gaat vergoeden als het GLB-budget verlaagd wordt.
„We weten nu nog niets", verzuchtte Jan Huitema na afloop. „Het enige dat nu duidelijk is, is dat het hele Farm to Fork-verhaal nog heel onduidelijk is."