RVO-compensatie mogelijk in gevaar door aangepaste aardappelcontracten
Tal van aardappeltelers kloppen bij Accon-Avm aan met de vraag hoe ze dienen te reageren op voorstellen van hun verwerker(s) om de problemen met de levering van aardappels op te lossen. Colette Cohen, juridisch adviseur bij Accon-Avm, adviseert hen om zo’n nieuw voorstel zeker niet direct te accepteren, maar het eerst door een jurist/specialist kritisch te laten uitpluizen. „Het risico bestaat namelijk dat de teler de RVO-compensatie op het spel zet, als hij met deze overeenkomst instemt,” aldus Cohen.
Inhoud voorstellen
Op hoofdlijnen zien de voorstellen die de aardappelverwerkers momenteel naar de betrokken aardappeltelers sturen er als volgt uit. De bestaande overeenkomst met de aardappelverwerker wordt in onderling overleg beëindigd of als ontbonden beschouwd. Daarvoor in de plaats worden nieuwe afspraken voorgesteld. Zoals een afzetregeling, een nieuw contract, waarin staat dat de aardappelverwerker de afvoer van de aardappelen verzorgt voor de productie van veevoer. Verder wordt melding gemaakt van een ‘veronderstelde compensatie’ door de RVO. „In deze nieuwe overeenkomst stelt de verwerkende industrie dus een wijziging voor van de oorspronkelijke afspraken tussen de aardappelteler en zijn verwerker. Echter de compensatieregeling van de RVO is juist gebaseerd op die oorspronkelijke afspraken. Zeg dus nooit zomaar ‘ja’!”, onderstreept Colette Cohen.
RVO compensatie
De vraag is of de aardappelteler zijn compensatie van de RVO niet op het spel zet als hij instemt met het voorstel. Om op deze vraag een antwoord te krijgen zijn in elk geval enkele punten van belang, aldus Cohen. Zo mag de totale vergoeding voor de teler nooit hoger zijn dan de oorspronkelijke prijs. De regeling is op zichzelf geen juridische grond om het bestaande contract te beëindigen of als ontbonden te beschouwen. Dat blijft een zaak tussen de teler en de verwerker. Bovendien komt alleen de afzet van de aardappelen buiten de frites, koelvers en tafelaardappelen in kleinverpakkingen aanmerking voor compensatie. Om de risico’s te beperken adviseert Colette Cohen de telers om de bestaande overeenkomst niet te beëindigen in onderling overleg of als ontbonden te beschouwen. Cohen: „Maak juist in aanvulling hierop afspraken met de verwerker om de schade voor u zoveel mogelijk te beperken. Wellicht is er nog onderhandelingsruimte voor u als teler. Laat u daarbij eventueel bijstaan door een (juridisch) specialist.” Overigens onderstreept Cohen dat de meeste aardappelverwerkers de nieuwe contracten met goede bedoelingen presenteren. „We signaleren een maximale inzet om de schade voor iedereen zoveel mogelijk te beperken.”
Samengevat
Het advies aan de aardappeltelers is om het volgende te doen:
- Waak ervoor dat de totale vergoeding nooit hoger is dan de oorspronkelijke prijs.
- Leg duidelijk vast dat de aardappels die bij u worden opgehaald niet ten behoeve van frites, koelvers en tafelaardappelen in kleinverpakking worden verwerkt.
- Houd uw bestaande overeenkomst in stand en maak in aanvulling daarop nieuwe schade beperkende afspraken met de verwerker(s).
- Laat het nieuwe voorstel/contract dat u wordt aangeboden door een (juridisch) specialist beoordelen. Met name wat dit contract mogelijk kan betekenen voor de compensatie van de RVO.