NVWA informeert over gebruik gewasbeschermingsmiddelen in grondwaterbeschermingsgebieden
In 2017 werden verspreid over 21 grondwaterbeschermingsgebieden in Drenthe, Overijssel, Gelderland,Limburg en Noord-Brabant in totaal 46 bedrijven door de NVWA gecontroleerd op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Bij 27 van de 46 geïnspecteerde bedrijven werden middelen ingezet waarvan het gebruik verboden is op percelen in grondwaterbeschermingsgebieden. Het betrof 20 verschillende gewasbeschermingsmiddelen. Volgens de NVWA zijn voor veel van deze middelen alternatieve middelen beschikbaar die wel zijn toegelaten in grondwaterbeschermingsgebieden. Als verklaring voor het (verboden) gebruik gaven de meeste grondgebruikers aan dat ze niet goed op de hoogte waren van de geldende restricties van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen.
Huurpercelen
Op basis van het aantal overtredingen stelt de NVWA dat de naleving in de teelt van aardappelen, lelies en fruit slechter is dan in de teelt van mais en boomkwekerijgewassen. Een probleem vormt ook percelen die worden gehuurd. De tijdelijke gebruikers lijken onvoldoende op de hoogte van de beperkingen van het perceel of de regels rond het gebruik van middelen in grondwaterbeschermingsgebieden. Gebruikers van percelen die goed op de hoogte zijn van de beperkingen leven de regels goed na.
Beperkingen gewasbeschermingsmiddelen
In grondwaterbeschermingsgebieden gelden specifieke regels ten aanzien van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Lang niet alle gewasbeschermingsmiddelen zijn hier toegelaten en daarnaast zijn er gewasbeschermingsmiddelen die alleen in een bepaalde periode gebruikt mogen worden. De beperkingen (toepassingsvoorwaarden) zijn opgenomen in het wettelijk gebruiksvoorschrift. Deze staan op het etiket van het gewasbeschermingsmiddel en zijn te vinden in de toelatingsdatabank van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).
Jaarlijkse inspecties
Jaarlijks voert de NVWA inspecties uit op het juist gebruik van gewasbeschermingsmiddelen waaronder ook het gebruik bij de teelt van land- en tuinbouwgewassen in grondwaterbeschermingsgebieden. Bij overtredingen volgt een boete van 1.500 euro. Daarnaast kunnen overtredingen ook gevolgen hebben voor telers die GLB-inkomenssteun ontvangen door een korting op toeslagrechten.
Grondwaterbeschermingsgebied
Circa 60 procent van het Nederlandse drinkwater is afkomstig uit opgepompt grondwater in waterwingebieden. Aansluitend aan deze waterwingebieden liggen gebieden waarin het grondwater beschermd wordt, dit zijn de grondwaterbeschermingsgebieden. Regenwater dat in deze gebieden valt en oppervlaktewater uit beken en sloten, zakt in de bodem en kan uiteindelijk de winputten bereiken. Als winputten ernstig verontreinigd raken door gewasbeschermingsmiddelen kunnen ze onbruikbaar worden. Daarom mogen in deze gebieden geen gewasbeschermingsmiddelen met risicovolle stoffen worden gebruikt. Grondwaterbeschermingsgebied zijn afgebakend via borden langs de openbare weg aan het begin en eind van het gebied.