Bladluiswaarschuwing voor Noordoostpolder, Groningen klei en Bommelerwaard/Betuwe
Het is een uitzonderlijk jaar. Het was een warme winter en daarnaast hebben we al vele weken relatief warm weer. De schadedrempel van de groene bladluizen (groene perzikluizen, sjalottenluizen en aardappeltopluizen) wordt in de meeste gebieden ongeveer een maand eerder overschreden dan vorig jaar. Normaal gesproken zijn de bieten na een bespuiting meestal ruim twee weken beschermd. Maar dit jaar wordt de schadedrempel reeds heel vroeg behaald op veel percelen.
Kleine bieten
Omdat de bieten bij de eerste bespuiting klein zijn, kunnen ze weinig middel opnemen. Bovendien groeien de bieten relatief hard, waardoor het middel ook nog eens snel verdunt in de plant. De druk van nieuw inkomende bladluizen blijft onverminderd hoog en daardoor wordt de schadedrempel soms al weer snel overschreden na een bespuiting. Omdat we weten dat de schade uiteindelijk het grootst is als planten vroeg geïnfecteerd zijn met virus en dat bladluizen zich sneller vermenigvuldigen op jonge planten dan op oudere planten, is het zeker nodig om in te grijpen bij jonge planten zodra de schadedrempel wordt overschreden. Dus ook al vroeg in het seizoen.
Controle
De bladluiswaarschuwingsdienst adviseert telers in bovenstaande gebieden alert te zijn en hun bietenpercelen wekelijks te controleren op aantallen groene bladluizen, ook op percelen waar vanwege de droogte maar een gedeelte van de planten boven staat. Op Texel, Friesland klei en de noordelijk zand-, en dal/veengrond is nog geen waarschuwing van kracht. Maar ook hier is wekelijks tellen aan te bevelen, aldus IRS.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Fenneke Wiepkema
Bron: IRS