‘Verwerking aardappelen in april historisch laag’
In maart en april werd in totaal 450.000 ton aardappelen verwerkt, ondanks de desastreuze vraaguitval als gevolg van COVID-19. De hoeveelheid in april is ruim 40 procent minder dan een jaar eerder en hakt er behoorlijk hard in bij de industrie. Uit de cijfers blijkt dat de industrie de vriescapaciteit volledig of bijna volledig heeft benut en daarom heeft moeten afschakelen.
Echter, uit de cijfers van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI) blijkt ook dat de industrie zich maximaal blijft inspannen om de enorme berg aan consumptieaardappelen zo goed en zo kwaad als het gaat regulier te verwerken. „Ik hoop van harte dat het verwerkingsvolume in april een dieptepunt is en dat de industrie in de komende maanden een voorzichtig herstel kan laten zien. Daarmee kan het dus een bijdrage leveren aan het probleem van de overschotsituatie”, aldus Hylke Brunt van de VAVI.
Dieprood
Ondanks de inspanningen van de aardappelketen is de verwachting nog steeds dat een fors deel van de huidige voorraad aan consumptieaardappelen niet regulier verwerkt kan worden. Daarmee koerst de industrie af op een ongekende afwikkeling van oogst 2019 die dieprood kleurt, aldus de VAVI.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Vavi