EU verlengt sancties tegen Rusland
De EU heeft de sancties in augustus 2014 ingesteld als reactie op de rol van Rusland in het conflict in de Oekraïne. Rusland stelde op haar beurt een economische boycot in van zuivelproducten, vlees en groente en fruit uit Europa. Ook deze boycot is door de Russen onlangs verlengd tot eind 2017. De Europese landbouw lijdt hierdoor grote schade.
Sancties stopzetten
LTO Nederland pleit dan ook nadrukkelijk voor het stopzetten van de sancties, in de hoop dat Rusland dan ook de boycot opheft. „De EU moet lef tonen. De sancties hebben niet gewerkt, maar de boeren betalen wel de rekening”, zei LTO-voorman Kees Romijn gisteren bij een bijeenkomst voor melkveehouders waar waar hij de internationale melkprijsvergelijking presenteerde.
Volgens Romijn ging 20 procent van de Nederlandse kaas naar Rusland. Als Rusland de boycot zou opheffen, wil dat nog niet direct betekenen dat de Russen ook weer Nederlandse kaas (kunnen) kopen. „Maar het zou wel heel goed zijn voor het sentiment in de zuivelmarkt.”
Varkenssector wel gelukt
Waar het de zuivelmarkt niet is gelukt om andere afzetmarkten te vinden, is de Europese varkenssector daar wel in geslaagd. In 2013 ging nog ongeveer 25 procent van de Europese varkensvleesexport naar Rusland en 12 procent naar China. Inmiddels gaat 35 procent van de Europese varkensvleesexport naar China, terwijl de Russische markt helemaal is weggevallen.
De groei van de Chinese importmarkt is te verklaren door de continu groeiende varkensvleesconsumptie en het dalende binnenlandse aanbod. Veel kleinere Chinese varkensbedrijven zijn gestopt vanwege strengere milieuwetgeving. Door het geringe Chinese aanbod zijn de varkensprijzen ongekend hoog in het Aziatische land.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Agrio archief